Marker Wadden worden aangelegd

De Marken Wadden in het Markermeer worden aangelegd. Door de kabinetsbijdrage van 30 miljoen euro kan Natuurmonumenten dit 'eilandenrijk' nu realiseren.

Het 'eilandenrijk' moet volgens Natuurmonumenten uitgroeien tot een vogelparadijs dat zijn weerga niet kent. De aanleg lost tegelijkertijd een groot slibprobleem in het Markermeer op.

Een dikke deken slib maakt het water in het Markermeer al vele jaren troebel en verstikt het bodemleven. Vissen, waterplanten en schelpdieren hebben het moeilijk, waardoor voor miljoenen trekvogels voedselgebrek dreigt.

Nationale Postcode Loterij

Naast de bijdrage van de regering droeg de Nationale Postcode Loterij vorig jaar al 15 miljoen euro aan de Marken Wadden bij. Met de 45 miljoen euro die nu beschikbaar is, kan de aanleg beginnen.

Met nieuwe baggertechnieken wordt het eerste eiland van zo’n 1.000 hectare gecreëerd. Nu moeten alle benodigde vergunningen aangevraagd worden. De verwachting is dat de aanleg eind volgend jaar daadwerkelijk van start gaat.I

Houtribdijk

De Marker Wadden komen langs de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad te liggen. Het wordt een landschap met schelpriffen, zandplaten, rietvelden, bossen en stukken open water.

Een ideaal leefgebied voor vogels, vissen en waterplanten, verzekert Natuurmonumenten.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer