Remkes kritisch over fusieplan kabinet

Noord-Holland kan zich de komende jaren uitstekend redden als zelfstandige provincie. Dat zei commissaris van de koningin Johan Remkes vrijdag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Remkes ging daarmee in op de voorgenomen samenvoeging van Noord-Holland met Flevoland en Utrecht. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties moet met een betere onderbouwing van zijn plannen komen om meer enthousiasme van provincie Noord-Holland te krijgen, stelde de commissaris.

Brief

'Er ligt inmiddels een brief van de minister waarin een poging tot onderbouwing van het fusievoornemen wordt gedaan. Ik kan daar kort en duidelijk over zijn: die poging is niet geslaagd', vindt Remkes.

'Besturen op de tast hoeft niet altijd slecht te zijn. Maar bij een dergelijke ingrijpende operatie mag worden verwacht dat er overtuigingskracht met visie aan ten grondslag ligt, wil het voornemen tenminste geloofwaardig zijn. De brief van de minister wemelt van de aannames en onbewezen stellingen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  30° / 14°
  10 %
 • Maandag
  30° / 15°
  20 %
 • Dinsdag
  30° / 16°
  30 %
Meer weer