Krimpregio's aantrekkelijk voor jongeren

Krimpregio's in het noorden en oosten van Nederland blijken zeer in trek bij jonge verhuizers. Die laten zich niet leiden door de 'populariteit' van een gebied, maar kiezen voor de relatief goedkope woningen die op het platteland te vinden zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van Rixt Bijker, die 17 januari promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Desolaat

Krimpgebieden worden geassocieerd met desolate regio’s waar niemand meer wil wonen: scholen worden opgeheven, het winkelaanbod is beperkt en er zijn geen of nauwelijks sociaal-culturele voorzieningen. Maar er is wel degelijk een grote groep veelal jonge mensen die heel bewust de krimpgebieden opzoekt, zo blijkt uit onderzoek van Bijker.

Tot nu toe is vooral onderzoek gedaan naar migratie richting aantrekkelijke regio’s 'waarbij al snel het beeld ontstaat van welvarende stedelingen die op zoek gaan naar een nieuw leven in een idyllische plattelandsomgeving'. Bijker stelt dat die verhuisstroom weliswaar 'uitbundiger'is, maar dat de niet populaire plattelandsgebieden wel degelijk in trek zijn vanwege lagere huren en huizenprijzen.

Imago

Hoewel verhuizers naar krimpregio's het imago van zo'n gebied minder belangrijk vinden, spelen zaken als landschap en woonomgeving wel een rol. 'Gemeenten in krimpgebieden doen er daarom goed aan de kwaliteit van de omgeving in stand te houden', concludeert ze.

ANP

Weer

 • Dinsdag
  13° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 5°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer