Mestbureau+West+ontheffing+kwijt
©

Mestbureau West ontheffing kwijt

De ontheffing van de reguliere mesttransportregels wordt niet opnieuw verleend aan de deelnemers van Mestbureau West (MBW). Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Het mestbureau kreeg enkele jaren geleden een ontheffing van enkele transportregels als daar een gelijkwaardig systeem van borging en verantwoording tegenover stond. In haar brief concludeert Dijksma dat MBW in het borgen van een alternatief systeem ernstig tekort is geschoten.

Ongelijk speelveld

MBW heeft de voorwaarden voor de ontheffing niet nageleefd, stelt Dijksma. 'Daarmee is er een ongelijk speelveld ontstaan. Deelnemers van MBW maken minder kosten dan andere ondernemers, terwijl zij niet voldoen aan het alternatief borgings- en verantwoordingssysteem.'

Gevolg van het besluit is dat deelnemende bedrijven per 1 januari 2013 zich net als andere ondernemers weer aan reguliere transportregels moeten houden.

Bemonsteren

MBW kreeg eerder een ontheffing om slechts een op de vijf vrachten te bemonsteren. De gedachte erachter was dat veehouderijbedrijven mest produceren met een constante mineralensamenstelling. Daarmee zouden monsters per vracht niet nodig zijn.

Evaluatie

Uit een evaluatie in 2010 bleek echter dat de mest van deelnemende bedrijven verre van constant van samenstelling was. Uit een nieuwe evaluatie in 2012 blijkt dat de ontheffingsvoorwaarden nog steeds tekortschieten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer