Exportgroei bloemen en planten valt terug

De export van bloemen en planten is in september lager dan vorig jaar in deze maand. Dat blijkt uit de exportstatistieken van HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer.

Met een krimp van 7% tot € 371 miljoen in september daalde de exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland in het derde kwartaal licht tot iets meer dan € 1 miljard. De afname deed zich voor bij snijbloemen en bij pot- en tuinplanten.

Over het gehele jaar is nog wel sprake van een toename van de exportwaarde. Tot en met september werd 4% meer uitgevoerd, waardoor een exportomzet van € 4,2 miljard is gerealiseerd.

Cumulatieve groei

De cumulatieve groei van de exportwaarde in bloemen en planten lag na het eerste kwartaal op 7%, na het tweede kwartaal op 6% en nu, na het derde kwartaal, op 4%.

Bloemen doen het met een plus van 5% tot € 2,6 miljard beter dan planten, waarmee een groei van 2% tot € 1,6 miljard werd gerealiseerd.

Oost-Europa in de lift

De verschillen per land zijn groot. Frankrijk, Spanje en Italië nemen minder bloemen en planten af. Oost-Europa zit daarentegen in de lift.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer