Zonnepark Oosterhesselen op laag pitje

De coöperatie voor zonne-energie in Oosterhesselen ziet voorlopig geen kans een zonnepark op te zetten. De plannen gaan niet door, omdat de overheid blijft vasthouden aan energiebelasting voor zonnecollectoren die los van woningen en andere gebouwen zijn geplaatst.

Het plaatselijke samenwerkingsverband, opgezet door enkele boeren met grote schuurdaken, wilde via een groot zonnepark genoeg elektriciteit opwekken om de hele gemeenschap in Oosterhesselen van groene stroom te kunnen voorzien.

Dat plan is nu voorlopig afgeblazen, meldt projectleider Rob Dekens.

Energieplan

Via het zonnepark had de hele dorpsgemeenschap kunnen meedoen aan het groene energieplan, dus ook de mensen die niet over een geschikt dakoppervlak beschikken.

Dekens: 'EnergieBelasting vormt meer dan de helft van de kostprijs van zonnestroom. Als je dus energiebelasting moet betalen, dan betekent dit dat de periode waarin zonnestroom rendabel wordt verdubbelt. Geen bank helpt ons dan nog aan financiering.'

Vrijstelling

Volgens de energiecoöperatie is er veel voor te zeggen alle via zonne-energie opgewekte elektriciteit vrij te stellen van energiebelasting. Dat stimuleert de aankoop van zonnepanelen en dat zorgt weer voor extra BTW-opbrengst en loonbelasting bij de rijksoverheid.

'Dat zit er waarschijnlijk voorlopig niet in. Maar wie weet wat de nieuwe regering gaat doen', stelt Dekens.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer