Landbouwwoordvoerders in en uit Tweede Kamer

Voor een aantal zittende en beoogde landbouwwoordvoerders heeft de verkiezingsuitslag voor een verrassing gezorgd. Positief en negatief.

VVD

VVD-Tweede Kamerlid Johan Houwers is nu woordvoerder glastuinbouw, paardenhouderij, jacht en dierwelzijn en water. Hij staat op de 43ste plek en lijkt dus net buiten de boot te vallen. Maar omdat de VVD gaat regeren en dus bewindslieden levert, is de kans aanwezig dat hij een paar plekken opschuift en alsnog in de Kamer komt. Ook heeft hij een flinke campagne gevoerd om voorkeursstemmen te krijgen. Wellicht maakt hij daarom ook nog een kans.

PvdA

Tjeerd van Dekken, nummer 35 op de lijst van de PvdA, komt toch in de Kamer. Hij voerde vorig jaar het woord op gebied van dierwelzijn en gezondheid namens de PvdA.

PVV

Karen Gerbrands, PVV-woordvoerder dierhouderij staat op plaats 16. PVV haalde echter maar 15 zetels.

SP

Voor de SP zijn de druiven zuur. Die partij blijft steken op 15 zetels. Eric Smaling, hoogleraar duurzame landbouw, staat op plaats 16. Hij zal het pluche van de Tweede Kamer waarschijnlijk niet gaan voelen. De beoogde SP-landbouwwoordvoerder Nicole van Gemert valt ook buiten de boot. Zij staat op plaats 21.

CDA

Verschillende landbouwgeoriënteerde CDA-ers komen niet in de Kamer. CDA behaalde 13 zetels, waardoor Marieke van der Werf (17) en dierenarts Elske van der Mik (26) niet in de Kamer komen.

CU

Carla Dik-Faber van de CU (5) haalt het wel. Aanvankelijk leek de CU op 4 zetels te blijven steken, maar Dik kan toch de landbouwbelangen van haar partij verdedigen in de Haagsche politiek.

GroenLinks

Voor Rik Grashoff - nummer 6 van GroenLinks en landbouwwoordvoerder van deze partij – is de kans op een zetel compleet verkeken. Zijn partij kan rekenen op 3 zetels. 'Aan het begin van de campagne was 'nummer 6 een reële uitgangspositie', zegt hij. 'Ik dacht echt dat ik in de Kamer zou komen. Maar de kiezer heeft gesproken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer