Afzet+vochtrijk+voer+2011%3A+5%2C48+miljoen+ton
© Nieuwe Oogst

Afzet vochtrijk voer 2011: 5,48 miljoen ton

In Nederland is vorig jaar 5,48 miljoen ton vochtrijk veevoer geleverd. Dat is 270.000 ton minder dan in topjaar 2010, meldt Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV).

Bietenperspulp, tarwezetmeel en tarwegistconcentraat nemen bijna de helft van de afzet van vochtrijke diervoeders voor hun rekening. De afname komt door een lager aanbod van onder meer aardappelproducten, tarwezetmeel en tarwegistconcentraat.

De suikersector slaagde er volgens OPNV via structurele acties in om 50.000 ton meer perspulp af te zetten dan in 2010. De totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen komt overeen met circa 1,2 miljoen ton mengvoeders.

Varkens

De hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen in het dagelijkse rantsoen van Nederlandse varkens nam in 2011 af tot 3,1 miljoen ton. Dat was het jaar ervoor 3,35 miljoen ton. Deze afname wordt verklaard door een lager aanbod van producten en alternatieve aanwending, zoals productie bio-ethanol uit tarwezetmeel.

De belangrijkste producten voor de varkenshouderij blijven tarwezetmeel, aardappelstoomschillen, weiproducten en sinds 2009 tarwegistconcentraat.

Rundvee

In de rundveehouderij werd 2,4 miljoen ton vochtrijke diervoeders afgezet, dezelfde hoeveelheid als in het voorgaande jaar. De afzet van perspulp nam toe, die van tarwegistconcentraat en maïsglutenvoer bleef nagenoeg gelijk, terwijl de afzet van bierbostel daalde.

In deze sector zijn de grootste producten bierbostel, perspulp, aardappelpersvezels en tarwegistconcentraat en vers maïsglutenvoer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
Meer weer