Fokstier+Mascol+overleden
© KI LTR

Fokstier Mascol overleden

De bekende fokstier Mascol is dood. Zijn eigenaar KI LTR heeft hem vorige week laten inslapen vanwege ouderdomskwalen. Mascol werd ruim 12 jaar oud.

Gefokt in Nederland uit een eiwitrijke lijn van de Lou Etta familie werd Mascol (Mtoto x Rudolph) verkocht aan KI LTR uit Thüringen en kwam hij in de KI stal in Erfurt terecht.

In 2005 kreeg hij zijn eerste fokwaarde op basis van proefstierdochters. Zij brachten hem meteen naar de top van het Duitse indexklassement en daar is hij altijd gebleven. Mascol is nooit uit de top 10 van de RZG lijst geweest.

Legende

Op de stierenindexdraai, die deze maand nog uitkwam, wist hij zich met 30.500 dochters nog steeds verzekerd van de 8e plek met 142 RZG. Deze continue hoge positie maakt hem volgens KI LTR tot een legende en een van de meest invloedrijke Duitse stieren ooit.

Zijn fokstierdochters kwamen massaal aan de melk. In Nederland telt zijn fokwaarde 4.177 dochters. Ondanks de redelijk stabiele productie van de afgelopen jaren is het niet gelukt grote reserves Mascol sperma aan te leggen en er rest geen voorraad.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer