Koe biologische boer 200 dagen in wei

Bij de biologische boer staan koeien gemiddeld 200 dagen per jaar 16 uur per dag in de wei. Bijna 80% van deze boeren wil het liefst hun koeien onbeperkt weiden.

Doel daarvan is om zich te onderscheiden van de 'gewone' melkveehouders. Dat blijkt uit onderzoek van vakblad Ekoland onder ongeveer 90 biologische boeren.

Voor de biologische boer is de koe in de wei een vereiste, terwijl LTO Nederland onder gangbare melkveehouders campagne voert om de weidegang zo veel mogelijk te behouden.

Opstallen

Een kwart van alle 17.500 geregistreerde melkveebedrijven doet aan opstallen, weet bestuurslid en melkveehouder Kees Romijn. De biologische melkveehouders maken volgens hem 2 tot 3% uit van het totaal.

Voor het predicaat weidemelk op het pak in de winkel moeten koeien minimaal 120 dagen per jaar en 6 uur per dag op het land staan. Volgens Romijn staat weidegang onder druk door schaalvergroting.

Grond en mankracht

Vaak hebben melkveehouders die groter worden, er niet meer genoeg grond en mankracht voor. Ook bij de biologische boeren is te zien dat grotere melkveehouders hun koeien minder in de wei laten.

Het gemiddeld aantal uren per jaar in de wei ligt bij biologische boeren met 80 koeien of meer op ruim 2600, terwijl dat bij kleinere tussen de 3200 en 3800 ligt.

ANP

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer