Niek en Michiel Vos Flevo-held van de smaak

Niek Vos en zijn zoon Michiel uit Kraggenburg is met zijn Bionica-aardappel vanavond uitgeroepen tot de Flevolandse Held van de Smaak 2012.

Niek+en+Michiel+Vos+Flevo%2Dheld+van+de+smaak
© Nieuwe Oogst

Vader en zoon Vos wonnen deze verkiezing voor hun inzet voor de veredeling, ontwikkeling en afzet van de Bionica-aardappel.

Bd-akkerbouwer Vos begon zo'n 15 jaar geleden met de veredeling van de Bionica-aardappel met als doel een phytophthoraresistent ras te ontwikkelen. Daarna volgde de strijd om deze witte aardappel in de schappen van de supermarkt te krijgen.

Onder de naam 'Nieks Witte' ligt de vastkokende aardappel in een eigen ontworpen zak sinds dit jaar in het schap van de Boni supermarkt en natuurvoedingswinkels.

Erkenning

Niek Vos, die het bedrijf met zoon Michiel runt, noemde de Bionica-aardappel 'een zegen voor de biologische landbouw maar ook voor de gangbare'. Door phytophthora liggen de biologische aardappelen nu plat. Vos: 'Maar de Bionica's staan nog fier overeind. Dit is een erkenning.'

Vos hoopt dat de biologische landbouw meer kennis kan maken met dit ras. 'En dat supermarkten en andere retail het oppakken.'

De jury, bestaande uit Jacques Vergroesen van handelshuis Stet, akkerbouwer Tammo Dorenbos en Colinde de Nijs van restaurant Le Mirage in Emmeloord, roemden de strijdlust en eigenwijsheid van Vos. 'Jullie hebben iets bijzonders gemaakt, waarvoor je in je eentje hebt gevochten', aldus De Nijs.

Vos doet in oktober mee aan de landelijke verkiezing van de Held van de Smaak 2012.

Stad van de smaak

De aardappel staat dit jaar centraal bij de Held van de Smaak-verkiezing. Burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder, die de prijs uitdeelde, liet weten verbaasd te zijn over de keuze voor Amersfoort als Hoofdstad van de Smaak 2012. 'Ik wil graag World Potato stad Emmeloord nomineren als volgende hoofdstad van de smaak.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer