LTO Woerden in beraad over 13e penning

LTO Noord-afdeling Woerden e.o beraadt zich op de aanpak van de 13e penning. Diverse boeren in Kamerik zijn geconfronteerd met een aanslag van deze geheimzinnige grondbelasting die stamt uit de middeleeuwen.

Een aantal boeren en burgers in Kamerik is het afgelopen jaar bij aankoop van grond en woningen geconfronteerd met een aanslag voor de 13e penning. De heffing bedraagt 11% en bij sommige boeren loopt die op tot € 50.000.

LTO Noord Woerden roept vanavond alle leden uit Kamerik bijeen om de kwestie te bespreken. 'Er zijn veel juridische vraagtekens over de geldigheid van de aanslagen. De zaak is gecompliceerd en we willen niet dat boeren in paniek raken', stelt voorzitter Bert de Groot.

Middeleeuwen

De 13e penning is als zakelijk recht ontstaan in de middeleeuwen bij de ontginning van Westelijk Utrecht. Gaandeweg veranderde de regel in een heffing op de verkoop van grond. Het recht kwam in particuliere handen, maar werd lange perioden niet of nauwelijks toegepast.

Stichting Beheer Kasteel Renswoude is de huidige eigenaar van de 13e penning Kamerik. Sinds een jaar is de stichting via een advocatenkantoor erg actief met het sturen van vorderingen. LTO Noord-afdeling Woerden zoekt hierop een juridisch antwoord.

Afgeschaft

De Tweede Kamer nam in 1984 de Wet op de afschaffing van de 13e penning aan. Per 1 januari 2015 vervalt het recht definitief. Ook Abcoude, Baambrugge, Vinkeveen en Loenen kennen een 13e penning.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer