Atsma opent Zilt Proefbedrijf op Texel

Op een nieuwe testlocatie bij het Zilt Proefbedrijf op Texel kan vanaf nu bekeken worden bij welk zoutgehalte in de grond gewassen kunnen groeien.

Demissionair staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu opende gisteren de nieuwe testlocatie door de eerste sensor in het proefveld in de grond te plaatsen.

Kennis en ervaring die op het proefbedrijf worden opgedaan zijn voor de landbouw en de waterbeheerders zoals de waterschappen van groot belang. Verzilting wordt een steeds groter probleem omdat door de klimaatverandering steeds vaker langere periodes van droogte optreden en meer regen in kortere tijd valt.

Veel belangstelling

Ook internationaal is veel belangstelling voor de proeven op het Zilt Proefbedrijf. Eind vorig jaar kreeg het Zilt Proefbedrijf opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om het proefbedrijf verder te ontwikkelen.

Verzilting wordt in het Zilt Proefbedrijf niet benaderd als bedreiging maar als economische kans. Ondernemers in binnen- en buitenland kunnen bij het proefbedrijf de opdracht neerleggen om na te gaan welke gewassen er op hun terrein goed kunnen groeien.

Verschillende zoutconcentraties

Het proefbedrijf heeft nu een testlocatie van 1 hectare waar 7 verschillende zoutconcentraties kunnen worden gerealiseerd. In 2012 worden onder meer proeven gedaan met aardappel, gerst, graszaad, strandbiet, zeekraal, knoflook, zeevenkel.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer