Fosforgehalte in voer kan omlaag

Het fosforgehalte in melkvee-, vleesvee- en varkensvoer is veilig te verlagen, zonder de dierprestaties en -gezondheid negatief te beïnvloeden. Dat blijkt uit een literatuurstudie van Wageningen UR Livestock Research, in opdracht van het ministerie van EL&I.

Het onderzoek geeft geen inschatting voor het mogelijke percentage fosforreductie in het voer van pluimvee, omdat actuele informatie voor pluimvee ontbreekt.

De komende jaren dalen de fosfaatgebruiksnormen tot het niveau van evenwichtsbemesting. Als gevolg daarvan kan minder fosfaat uit mest per hectare land worden geplaatst, wat leidt tot fosfaatoverschot.

Oplossingsrichtingen

Een van de oplossingsrichtingen voor dit overschot is het verantwoord verlagen van het fosforgehalte van het voer. Zo kan de fosfaatuitscheiding op melkveebedrijven met zo’n 20% worden gereduceerd en op varkensbedrijven met circa 25%.

Doel van het WUR-onderzoek was na te gaan tot welk niveau het totaal (bij melkvee en vleesvee), verteerbaar (bij varkens) of opneembaar (bij pluimvee) fosforgehalte van het voer kan worden verlaagd, zonder negatieve gevolgen.

Leeftijd en productiestadium

De onderzoekers hielden rekening met leeftijd en productiestadium van de dieren. Tot slot is aangegeven welke kennis ontbreekt om het fosforniveau in voer verantwoord te kunnen verlagen.

• Klik voor het complete rapport op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer