Lekke luchtwassers vergiftigen varkens

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) ontving de afgelopen tijd 3 meldingen van dode varkens die waren bezweken aan een nitrietvergiftiging uit het lekwater van luchtwassers.

Volgens de GD ging het om ongeveer 15 varkens die met nitriet vervuild drinkwater hadden gedronken. Dat meldt het Tijdschrift voor Diergeneeskunde van de De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde.

Technische problemen met de luchtwassers waren de oorzaak van de problemen. In enkele gevallen functioneerden de terugslagkleppen onvoldoende of waren die niet aanwezig. Ook het ontbreken van een breektank is genoemd als oorzaak.

Volksgezondheid

Dit kan zelfs gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid, wanneer de waterleiding die is aangesloten op de luchtwasser, ook in verbinding staat met de drinkwaterleiding die door mensen wordt gebruikt.

Het nitrietrijke lekwater kwam op de stalvloer terecht of in de voertrog. Of er vergiftiging bij een varken optreedt, heeft te maken met het gewicht - en daarmee de wateropname - van het varken.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer