Profielkuil van grote waarde bollentelers

Een profielkuil is een belangrijk instrument bij de beoordeling van de bodemstructuur van een perceel. Dat bleek uit de laatste bijeenkomst van project GoedDoorGrond in Noord-Holland.

Een profielkuil geeft een goed beeld van de beworteling van de diverse bolgewassen, de grondwaterstand, eventuele verdichtingen en bijvoorbeeld blauwverkleuring en andere beelden van structuurbederf.

Tijdens de bijeenkomst werden op de diverse percelen profielkuilen gegraven. Met behulp van een handmatige penetrologger werd door de projectleider de bodemdichtheid gemeten. Dit apparaat brengt ook minder zichtbare verdichtingen in beeld.

Ploegdiepte

Bij de relatief zware grondpercelen die regelmatig tot 60 centimeter diepte omgewoeld worden, mat de penetrologger een lagere weerstand dan bij percelen met een lagere ploegdiepte.

De penetrologger wordt in 2012 nog een aantal keer ingezet om op verschillende percelen de bodemdichtheid te bepalen. Project GoedDoorGrond telt 10 deelnemende bollentelers uit het Noordelijk Zandgebied.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer