Nominaties Gouden Greep 2023

Nominaties Gouden Greep 2023

De Gouden Greep is de prijs voor de beste journalistieke productie van het jaar in de land- en tuinbouwjournalistiek. Het is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Landbouwjournalisten.

De nominaties voor de Gouden Greep 2023 zijn woensdag 17 mei bekendgemaakt. Nieuwe Oogst is vier keer genomineerd voor de beste journalistieke mediaproductie in 2022. In totaal maken vijftien mediaproducties hier kans op. Die zijn geselecteerd door een vakjury en de winnaar wordt op 8 juni bekendgemaakt.

Dit jaar is er voor het eerst ook een fotocategorie. Daarvoor zijn vier freelancefotografen van Nieuwe Oogst genomineerd.

Dit zijn de vier genomineerde producties van Nieuwe Oogst:
 

Bedrijfsreportage: 'Niet-kerende grondbewerking vraagt meer vakmanschap'

17-11-2022 | Job Hiddink

Het akkerbouwbedrijf van familie Lugtenburg in het Zuid-Hollandse Geervliet past sinds vijf jaar niet-kerende grondbewerking toe en houdt vanaf die tijd vast aan een bouwplan van 1-op-5. Zowel de ondernemers als de bodem moesten wennen aan deze nieuwe manier van werken.


Multimediale productie: Boeren in roerige tijden

31-12-2022 | Redactie Nieuwe Oogst | Foto: Kees Muizelaar

Roerige en moeilijke momenten zijn van alle tijden. Maar de periode die de agrarische sector nu doormaakt gaat een stap verder: boeren en tuinders staan aan de vooravond van een ingrijpende transitie. Nieuwe Oogst sprak met boeren en telers over hoe zij overleven in een sterk veranderende wereld. En welke impact deze roerige tijd heeft op het ondernemerschap, het gezin en de kijk op de toekomst. De redactie maakte inspirerende artikelen en podcasts over hoe acht agrarisch ondernemers boeren in roerige tijden.


Podcast: De grenzeloze wolf

16-11-2022 | René Eijsink | Foto: Vidiphoto

Volgens de jongste cijfers van de provinciale uitvoeringsorganisatie BIJ12 hebben wolven in september 2022 bijna dertig schapen gedood in Drenthe. Tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst in Diever bleek voor veel veehouders en bezorgde burgers de maat vol. In deze podcast komen diverse bezorgde en getroffen veehouders aan het woord. Voorzitter Pieter van Geel van het Landelijk Overleg Wolf geeft zijn kijk op de huidige gespannen situatie.


Pionieren: De week van Kees Huizinga

15-4-2022 | Redactie Nieuwe Oogst | Foto: Kees Huizinga

Kees Huizinga, een Nederlandse boer in Oekraïne, geeft elke vrijdag in een vlog op nieuweoogst.nl een update over de actualiteiten in dat land en op zijn bedrijf. Hij vertelt wat hij merkt van boeren in een land in oorlogstijd. 


Dit zijn de vier genomineerde foto's die in Nieuwe Oogst hebben gestaan:
 

Lupineteelt door John Peters

16-8-2022 

Fotograaf John Peters bracht het gewas lupine in beeld bij de Noord-Brabantse teler en geitenhouder Jos Keijzers in Liessel. Keijzers besloot te experimenteren met het eiwitgewas omdat hij het bouwplan wilde omgooien.


Natuur en landschappelijke inpassing door Ruben Meijerink

14-1-2022 

Ruben Meijerink fotografeerde André Nijboer van Plaatselijk Belang Elshof in het Overijsselse Wijhe. Op de Elshof zijn diverse (boeren)erven aangepakt om natuur en landschappelijke inpassing te verbeteren. 


Boeren in roerige tijden door Kees Muizelaar

30-12-2022

Fotograaf Kees Muizelaar maakte voor het eindejaarskatern Boeren in roerige tijden een foto van biologisch melkveehouder Christian Winden tussen de koeien in zijn stal in het Noord-Brabantse Almkerk. Winden wordt niet vrolijk van de regelgeving, maar maakt zich niet te druk. 'Doe op je bedrijf waar je blij van wordt. Dat geeft niet alleen werkplezier, het bedrijf draait ook beter', zegt hij.


Gras maaien door Dirk Hol

4-6-2022

Dirk Hol legde Niels Terlouw in Heinenoord vast die gras maaide voor zijn paarden. Regenbuien maakten het lastig om hooi te maken, toch waagde de paardenhouder het erop. Deze foto is verschenen in Nieuwe Oogst van 4 juni 2022, pagina 20.