Optimaal binnenklimaat door lucht en licht te combineren op uw dak

Nu het zomer is, bent u waarschijnlijk veel buiten aan het werk. Een ideaal moment om kritisch te kijken naar het binnenklimaat van uw stal, schuur of opslagloods. Met het vee buiten en de opslagloods leeg is dit hét moment om uw binnenklimaat te verbeteren. Een goed binnenklimaat levert namelijk meer op dan u denkt.

Optimaal+binnenklimaat+door+lucht+en+licht+te+combineren+op+uw+dak
Middendorp Montage
© Middendorp Montage

Het binnenklimaat van uw stal, schuur of opslagloods is van verschillende factoren afhankelijk. Denk hierbij aan de temperatuur, luchtvochtigheid en belichting. U merkt snel genoeg of u een goed binnenklimaat heeft of niet. Maar wist u dat het verschil tussen een goed en optimaal binnenklimaat ook duidelijk merkbaar is voor mens en dier? Investeren in uw binnenklimaat verdient zich snel terug, onder andere door hogere opbrengsten van uw vee en besparing op energiekosten.


Schone lucht

Frisse lucht is van groot belang voor uw binnenklimaat. Vochtige, vervuilde lucht kan bij vee leiden tot irritaties aan de luchtwegen. Hierdoor kunnen dieren virussen, schimmels en vuil niet goed uit de longen houden. Door goede ventilatie kunt u uw binnenklimaat aanzienlijk verbeteren. Schone, frisse lucht helpt om bacteriegroei tot een minimum te beperken. Ook in een bewaarloods heeft dit een positief effect.


Helder licht

Niet alleen mensen, maar ook dieren functioneren beter bij daglicht dan bij kunstlicht. Zo produceren koeien en geiten volgens diverse onderzoeken meer melk bij daglicht. Het is ook bewezen dat daglicht een positieve invloed heeft op de weerstand van diverse veesoorten.


Een lichtnok zorgt voor meer daglicht in de stal. Dat is positief voor de weerstand van vee.
Een lichtnok zorgt voor meer daglicht in de stal. Dat is positief voor de weerstand van vee. © Middendorp Montage

Ook op mensen heeft daglicht een positieve invloed. Mensen die bij daglicht werken, maken gemiddeld minder stresshormonen aan dan mensen die in kunstlicht werken. Daglicht is niet altijd nodig voor een optimaal binnenklimaat. De opslag van bepaalde gewassen gaat bijvoorbeeld beter in een donkere omgeving.

Wie wil investeren in een goed binnenklimaat, doet er verstandig aan om een ventilatienok te overwegen. Een ventilatienok heeft een afzuigende werking; vervuilde lucht wordt vervangen door verse buitenlucht. Op plaatsen waar de wind niet rechtstreeks tegen uw gebouw aan blaast, ontstaat een onderdruk ten opzichte van de omgeving. Hierdoor wordt de lucht van binnenuit naar deze punten getrokken.


Minimale last van tocht

Dit gebeurt in het bijzonder in de nok. Daarom is ventilatie in de nok een slimme oplossing. Een ander voordeel van ventilatie in de nok is dat de opening zich op afstand van het vee of de mensen bevindt. Hierdoor worden hoge luchtsnelheden binnen gedempt en heeft u binnen minimale last van tocht.

Een ventilatienok is uitstekend te combineren met een enkele of dubbele lichtstraat. Een ventilatienok wordt altijd op maat gemaakt en het is mogelijk om deze samen te stellen met verschillende soorten robuuste lichtplaten.


Een ventilatienok is uitstekend te combineren met een enkele of dubbele lichtstraat.
Een ventilatienok is uitstekend te combineren met een enkele of dubbele lichtstraat. © Middendorp Montage

Ook uw dakbedekking heeft invloed op uw binnenklimaat. Zo hebben golfplaten een ademend karakter. Sandwichpanelen zijn een goede optie, wanneer u uw pand ‘s zomers fris en ‘s winters warm wilt houden. Beide opties hebben voor- en nadelen.

Overweegt u een volledige dakrenovatie voor uw stal, schuur of loods? Laat u dan adviseren door een partij met veel ervaring in de agrarische sector. Middendorp Montage, specialist in dak- en gevelsystemen, denkt graag met u mee over de beste oplossing voor uw situatie. Van nieuwe dakbeplating tot een ventilatienok en zonnepanelen. Neem contact op voor meer informatie of een gratis en vrijblijvende ventilatietest in uw stal.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Middendorp Montage

Middendorp Montage

Met meer dan vijftien jaar ervaring is Middendorp Montage uw totaalleverancier op het gebied van dak- en gevelsystemen. Door heel Nederland realiseren wij...

Lees verder »

Meer van Middendorp Montage

Lees ook

Meer artikelen van Middendorp Montage »

Artikelen over Middendorp Montage