Tuinder laat asbest vervangen in maanden zonder oogst

Glastuinder Jeroen Boeters liet door Middendorp Montage het asbestdak van zijn loods vervangen door sandwichpanelen. Hij is heel tevreden over de manier waarop dat is gebeurd. ‘Het was helemaal top. Ik had er geen omkijken naar.’

Tuinder+laat+asbest+vervangen+in+maanden+zonder+oogst
Middendorp Montage
© Rianne den Balvert

Werklieden zijn net bezig om zonnepanelen te monteren op het nieuwe dak van de loods van de paprikakwekerij van Jeroen Boeters in Bleiswijk. Het oude asbestdak is eind februari verwijderd door Middendorp Montage. Dat is ruim voor de start van de paprikaoogst eind maart. In de wintermaanden worden er geen paprika's geoogst.

Boeters schat dat het oude asbestdak zo’n dertig jaar op de loods heeft gelegen. ‘Het dak zat er al op toen we dit bedrijf kochten’, vertelt hij. Zijn ouders kochten het huidige bedrijf in Bleiswijk, nadat het oude bedrijf in Wateringen moest wijken voor woningbouw. Sinds 2006 telen ze op de huidige locatie in Bleiswijk. In 2014 nam Jeroen de kwekerij over van zijn ouders. Hij teelt er rode paprika’s.

De Bleiswijkse ondernemer dacht al een tijdje aan het vervangen van het asbestdak op de loods en om er zonnepanelen op te laten leggen. ‘Het werd steeds moeilijker om het oude dak in de verzekering te houden vanwege het asbest. Bovendien mogen zonnepanelen niet op asbestdaken geplaatst worden’, legt hij uit. ‘Het asbest moet er tóch een keer af. Daarom hebben we besloten om het te vervangen en om dat in één keer goed te doen.’

Het werd steeds moeilijker om het oude asbestdak in de verzekering te houden

Boeters wilde zonnepanelen op het dak van de loods om beter te kunnen voorzien in de eigen energiebehoefte, vooral voor het ‘normale’ stroomgebruik in het bedrijf. Hij heeft in de kas ook groeilampen hangen voor de belichting van het gewas, maar die staan al meer dan anderhalf jaar uit. ‘We gebruiken die niet vanwege de hoge energieprijzen’, legt de tuinder uit.


Buren enthousiast

Toen de paprikakweker besloten had om het asbestdak te vervangen en te saneren, ging hij op zoek naar een bedrijf dat het beste die klus kon doen. Twee van zijn collega’s aan dezelfde straat in het glastuinbouwgebied hadden al ervaring met het saneren van een asbestdak op een loods. Bij hen had Middendorp Montage het werk gedaan.

Ze waren daar goed over te spreken, vertelt Boeters: ‘Die collega’s waren allebei gewoon enthousiast over Middendorp Montage, kan ik bijna wel zeggen.’ Daarom nam hij contact op met het Veluwse bedrijf in dak- en gevelsystemen en liet door hen een offerte maken. Hij liet ook andere bedrijven een offerte maken. Middendorp Montage was ‘zeker niet de duurste’, maar vooral de goede ervaringen van zijn buren met het bedrijf gaven voor Boeters de doorslag bij zijn keus.


In goed overleg

De ondernemer liet Middendorp Montage ook al het papierwerk verzorgen dat nodig is voordat de sanering mag plaatsvinden. In het asbestinventarisatierapport staat een beschrijving van de aangetroffen asbest. Dat rapport is nodig om een sloopvergunning te krijgen bij de gemeente. Ook moet er een risicobeoordeling gemaakt worden. Dat proces duurt meestal zo’n drie weken.

De paprikakweker wilde het asbestdak vervangen op een moment dat er geen paprika’s geoogst worden, want dan is de loods in gebruik voor het verwerken en afleveren van het product. Hij wilde het daarom eerst uit laten voeren tijdens de teeltwisseling begin november, als de oude planten uit de kas zijn en voordat de jonge planten voor het nieuwe teeltseizoen geplaatst worden. Dat bleek echter niet te lukken.

De volgende optie was december, kort voor de kerst, maar toen viel er te veel regen om het dak te vervangen. Daarom werd de klus verplaatst naar eind februari. ‘In goed overleg met Middendorp Montage hebben we met de datum kunnen schuiven’, blikt Boeters tevreden terug.

Boeters koos voor sandwichpanelen vanwege de goede isolatiewaarde en omdat ze geschikt zijn voor zonnepanelen.
Boeters koos voor sandwichpanelen vanwege de goede isolatiewaarde en omdat ze geschikt zijn voor zonnepanelen. © Rianne den Balvert


Goede voorbereidingen

Ruim voor de afgesproken dag kreeg de Bleiswijkse kweker van Middendorp Montage een brochure en een link naar een instructiefilmpje waarin duidelijk werd gemaakt wat hij moest doen voordat de sanering van de asbestplaten kon plaatsvinden. Per type loods of schuur wordt daarin overzichtelijk uitgelegd wat er moet gebeuren. ‘Dat maakte het makkelijk’, blikt Boeters terug.

De ondernemer verwijderde in de loods vooraf alle losse spullen en dekte alle vaste dingen die bleven staan af met folie, zodat er geen asbestdeeltjes in konden vallen. Ook rond de loods moesten losse spullen weg om te voorkomen dat daar asbestdeeltjes in zouden vallen.

Op het terrein rond de loods maakte hij ook voldoende ruimte voor de kranen, verreikers en asbestcontainers die nodig waren voor het verwijderen van de asbest.


Sandwichpanelen erop

Op de afgesproken dag kwamen ’s ochtends om zeven uur de medewerkers van Middendorp Montage. Nadat Boeters had aangegeven waar water en stopcontacten waren, gingen de medewerkers aan het werk en mocht niemand van de kwekerij de loods meer in.

Toen de asbestplaten van het dak waren verwijderd, kon een gecertificeerd bedrijf de verplichte eindcontrole uitvoeren, die nodig is voordat het pand officieel asbestvrij verklaard kan worden. Het rapport van die controle moet vervolgens naar de gemeente. Om drie uur ‘s middags was de controle uitgevoerd en mochten de kweker en zijn mensen de loods zonder dak weer betreden. Gelukkig regende het niet gedurende de rest van de dag en de nacht.

De volgende dag werden de sandwichpanelen geplaatst en de daarop volgende dag was alleen nog wat afwerking nodig. Boeters koos voor sandwichpanelen vanwege de goede isolatiewaarde en omdat ze geschikt zijn om er de zonnepanelen op aan te brengen.

Hij is heel tevreden over Middendorp Montage. ‘Je merkt gewoon dat ze dit werk vaak doen. Het liep gewoon lekker. Ik had er geen omkijken naar.’ Boeters wil het bedrijf ‘zeker’ aanraden bij zijn collega’s, net zoals zijn buren dat deden bij hem. ‘Mijn buren hadden gewoon gelijk’, blikt hij terug. ‘Het was helemaal top.’


Heeft u ook renovatieplannen, klik hier voor een prijsopgave

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Middendorp Montage

Middendorp Montage

Met meer dan vijftien jaar ervaring is Middendorp Montage uw totaalleverancier op het gebied van dak- en gevelsystemen. Door heel Nederland realiseren wij...

Lees verder »

Meer van Middendorp Montage

Lees ook

Meer artikelen van Middendorp Montage »

Artikelen over Middendorp Montage