Spider Krachtvoersysteem brengt rust in de melkveestal

Melkveehouders Rik en Erik Luiten uit Aalten zijn ‘120 procent tevreden’ over het gebruiksgemak van het Spider Krachtvoersysteem van technisch innovatiebedrijf Hanskamp in Doetinchem. ‘Het geeft rust in de stal, geeft elke koe afzonderlijk voer en heeft een open karakter.’

Spider+Krachtvoersysteem+brengt+rust+in+de+melkveestal
Hanskamp
© Jan van den Brink

In het Achterhoekse coulisselandschap ligt het melkveebedrijf van Rik Luiten en zijn ouders. Op het familiebedrijf melken zij zo’n 150 zwart- en roodbonte Holstein-Friesiankoeien. De boerderij heeft 79 hectare in gebruik, waarvan 60 hectare eigen grond.
‘De omvang van ons bedrijf is te klein om vast personeel in dienst te nemen’, legt Rik Luiten uit. ‘Meestal werken mijn vader en ik samen, maar we willen het ook alleen kunnen redden.’ Daarom hebben ze in juli 2022 via hun melktechniekdealer Wopereis in Doetinchem een Spider Krachtvoersysteem van Hanskamp aangeschaft.


Rangorde

Eén van de problemen die Rik Luiten had met hun oude systeem met open voerboxen was dat de koeien elkaar vaak verdrongen om bij het voer te komen. Dat veroorzaakte nogal eens uierbeschadigingen, wat pijnlijk was voor de dieren. En de melk van die koeien kon af en toe niet in de tank, omdat er soms bloed in zat. ‘Jonge dieren die net van de opfokker kwamen, werden vaak weggestoten door grotere koeien’, zegt Rik Luiten. ‘Daardoor kregen die meer voer en werden ze beloond voor slecht gedrag.’ ‘We wilden graag dat koeien die lager in de rangorde staan beter aan bod kwamen’, zegt zijn vader Erik Luiten.

Eén van de opties die Wopereis aanbood, was het Spider Krachtvoersysteem. Sales manager Marijn Roes van Hanskamp legt uit dat dealers hun apparatuur meestal direct verkopen, maar dat Hanskamp altijd zelf bij boeren op bezoek gaat als ze vragen hebben. ‘We luisteren dan graag naar hun vraagstuk en naar de oplossingen die ze zelf al bedacht hebben. Meestal hebben ze daar zelf al de plussen en de minnen van bedacht en wij denken mee over de uiteindelijke uitvoering.’

Door de voerdosering per koe doen we nu 18 in plaats van 15 dagen met 16 ton

Erik Luiten, melkveehouder in Aalten

‘Wij wilden graag een universeel krachtvoersysteem dat we konden koppelen aan andere toepassingen, zoals de melkregistratie of een managementprogramma’, zegt Rik Luiten. Hij vertelt dat Hanskamp met een goed verhaal kwam en dat ze met de Spider alle kanten op kunnen. ‘We hebben hiermee meer vrijheid dan in het verleden en kunnen er in de toekomst eventueel ook een melkrobot op aansluiten.’

De boeren prijzen zich daarnaast ook gelukkig dat ze hebben gekozen voor sluithekken op alle nieuwe voerboxen, waardoor iedere koe op zijn gemak kan eten zonder gestoord te worden door de andere dieren. ‘De koeien hebben nu meer rust in de box en de uiers en de klauwen raken minder vaak beschadigd, waardoor we minder vaak een dierenarts nodig hebben’, zegt Erik Luiten. ‘En een deel van de koeien had een kale vlek op hun kop door het stoten tegen de voerdosator in de oude krachtvoerstations die daardoor brokken liet vallen. Dat is ook niet meer zo.’


Displays

De vet- en eiwitgehaltes in de melk zijn nu hoger doordat de koeien minder stress ervaren en dat levert een betere prijs op. Daar draagt ook de betere verdeling van het krachtvoer door de nieuwe voerdosator aan bij. De Spider doseert het voer per individuele koe en elk dier eet over de dag verdeeld precies wat zij nodig heeft.

‘Daardoor doen we nu 18 in plaats van 15 dagen met 16 ton’, zegt Erik Luiten. ‘Jaarlijks scheelt ons dat 38.000 kilo krachtvoer en hebben we minder ruwvoer nodig. Daar sparen we ook geld mee uit.’ Naast de vijf boxen voor de melkkoeien hebben de boeren ook een box voor droge koeien, waarvoor de afbouw van het krachtvoer met de Spider gepland kan worden, waardoor ze na het afkalven beter opstarten.


Vader Erik en zoon Rik Luiten bij de Spider. Familie Luiten kan er in de toekomst eventueel ook een melkrobot op aansluiten. Foto: Jan van den Brink
Vader Erik en zoon Rik Luiten bij de Spider. Familie Luiten kan er in de toekomst eventueel ook een melkrobot op aansluiten. Foto: Jan van den Brink © Kennispartner

Rik Luiten is enthousiast over de displays van de Spiderkasten op de boxen: als de Spider gaat voeren, gaat de kleur van lichtblauw naar donkerblauw als er een koe de box binnengaat en naar groen als het dier voer eet. Bij rood is er actie nodig. Dat gebeurt bijvoorbeeld als er een storing is. ‘Dat komt zelden voor, maar we hadden een keer een motortje dat slecht draaide. Het mooie is dat Wopereis en Hanskamp vanaf hun computer op kantoor kunnen zien wat er aan de hand is. Deze keer was het een kwestie van de motor resetten, maar een andere keer kwamen ze meteen met het juiste onderdeel om de boel te repareren.’ De boeren vinden het ideaal dat ze op hun telefoon op elke plek kunnen zien hoe de voederkaart per dier eruit ziet.


Vaarsjes

Ook de voervoorlichter van de boerderij kan in het systeem kijken en voorafgaand aan een gesprek al zien wat voor hoeveelheid van welke brokken een bepaalde koe heeft gehad. Hij kan dan daar zijn advies op aanpassen. ‘Na de anderhalf jaar dat we met de Spider werken zijn we over niets ontevreden’, zegt Erik Luiten.

Noor Sloot van Hanskamp voegt daaraan toe dat ze de software blijven doorontwikkelen en dat hun klanten altijd over de nieuwste versie van de software kunnen beschikken. ‘Bij de aanschaf bieden wij hen gratis levenslange ondersteuning, zodat ze het hele jaar nergens naar hoeven te kijken.’ ‘De app geeft aan dat we bijvoorbeeld moeten kalibreren, een ander soort brok in moeten stellen of de portie in de voerbox moeten wijzigen’, zegt Rik Luiten. ‘Dat gaat allemaal heel gemakkelijk.’

Met de Spider treden minder calamiteiten op. Met de open voerstations van Hanskamp durven de vaarsjes, als ze van het opfokbedrijf komen, overal rond te kijken en de voederbox in te lopen, terwijl ze daar vroeger vanwege de andere koeien en de dichte krachtvoerstations bang voor waren. De Luitens zijn enorm tevreden met het Spider voersysteem in combinatie met de voederboxen en laten het andere melkveehouders graag zien. Ze hebben al verschillende andere boeren verteld hoeveel schik ze erin hebben en hoeveel rust het de boerderij heeft gebracht.

‘Ik ben niet zo’n aanbeveler’, zegt Rik Luiten. ‘Maar het is fantastisch mooi werken met de Spider. Ik adviseer al mijn collega’s die interesse hebben in zo’n systeem om eens te gaan kijken hoe goed het werkt.’


Hanskamp sluit graag aan bij natuurlijk gedrag van koeien

Hanskamp, in 2001 opgericht door boerenzoon Henk Hanskamp, heeft als missie om de natuur in haar kracht te zetten. Dat doet de onderneming door het ontwikkelen van innovatieve technische oplossingen die eenvoudig zijn in gebruik en aansluiten bij het natuurlijke gedrag van koeien. Voorbeelden zijn krachtvoerstations, voersystemen in de melkstal, melkcarrousel of melkrobot en het koetoilet. Daarmee wil Hanskamp bijdragen aan een duurzaam toekomstperspectief voor ondernemers in de melkveesector. Het bedrijf werkt samen met dealers die een eigen serviceafdeling hebben. Voor elk Spider voersysteem levert Hanskamp maatwerk, dat afhankelijk is van onder andere het benodigde aantal voerboxen (waarbij het uitgangspunt 30 tot 35 koeien per box is) en voersilo’s en het koeverkeer. Een algemeen kostenplaatje is daarom lastig te maken, maar de wens van de klant is altijd leidend.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Hanskamp

Hanskamp

Hanskamp is een technisch innovatiebedrijf gevestigd in het Achterhoekse Doetinchem. Wij ontwikkelen en verkopen praktische oplossingen voor melkveehouders in...

Lees verder »

Meer van Hanskamp

Lees ook

Meer artikelen van Hanskamp »

Artikelen over Hanskamp