Voorlopig akkoord over importbeperking Oekraïense landbouwproducten

De Europese Unie is het eens geworden over het inperken van de import van landbouwproducten uit Oekraïne. De regeringen van de EU-landen en het Europees Parlement hebben maandag een voorlopig akkoord gesloten. Dat wacht nu alleen nog op de definitieve instemming van het parlement.

Voorlopig+akkoord+over+importbeperking+Oekra%C3%AFense+landbouwproducten
© Twan Wiermans

De EU maakte de export voor landbouwgrootmacht Oekraïne na de Russische invasie tolvrij om het land aan nog wat inkomsten te helpen. Maar met name Oost-Europese lidstaten klagen dat hun eigen boeren worden weggeconcurreerd. Daarop voerde Brussel voor producten als eieren, suiker en mais quota in. Wat Oekraïne extra uitvoert, is niet vrij van invoerheffingen.

Die beperkingen worden vanaf juni bestendigd, aangescherpt en met een aantal producten uitgebreid, hebben onderhandelaars van de Europese regeringen en het Europees Parlement afgesproken. De lidstaten keurden dat akkoord meteen goed. Het parlement stemt er later deze maand vrijwel zeker ook mee in. Als dat nog spaak loopt, moet Oekraïne vanaf juni weer gewoon invoerrechten betalen.

De aanscherpingen gaan Oekraïne een kleine 330 miljoen euro per jaar kosten, schatten EU-bronnen eerder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer