Tien tips voor schoon drinkwater pluimvee tussen en tijdens de ronde

Het verzorgen van schoon en vers water voor pluimvee hoeft niet duur of moeilijk te zijn. Van belang is dat je een paar belangrijke feiten en cijfers in je bedrijf kent, zodat je op het juiste moment de controle kunt houden.

Tien+tips+voor+schoon+drinkwater+pluimvee+tussen+en+tijdens+de+ronde
Intracare

In het verleden werden producten 24/7 op het water gedoseerd. Dit is achterhaald en als het binnenkomende water van goede kwaliteit is, gewoon niet nodig. Maar je moet wel het juiste geregistreerde product gebruiken. Intra Hydrocare is toekomstbestendig geregistreerd volgens de nieuwste Europese biocide-richtlijnen. Lees onze 10 tips voor veilig en schoon drinkwater van topkwaliteit, tussen en tijdens de cyclus.


1. Check de waterkwaliteit van je bron

Test de waterkwaliteit regelmatig op de fysisch-chemische kenmerken, om de aanwezigheid van overtollige mineralen, toxische verbindingen of microbiologische verontreiniging te bepalen. Dit maakt het verschil tussen een continue waterbehandeling tijdens de ronde of een dosering van 1 dag per week.


2. Check de waterkwaliteit ook bij de laatste drinknippel

Ga er niet van uit dat een goede waterbron betekent dat het drinkwater in het hele systeem van goede kwaliteit is. Als je de waterkwaliteit van de bron vergelijkt met de kwaliteit van de laatste nippel, weet je of en hoe erg het systeem vervuild is.


3. Gebruik een product dat werkzaam is in het hele systeem

Let erop dat je geen product gebruikt dat alleen reageert met de verontreiniging in de eerste meters van de pijpleiding en het laatste deel van het systeem niet bereikt. Vooral omdat dit laatste deel de 'gevarenzone' is, waar de watersnelheid trager en de temperatuur hoger is, waardoor microbiële groei dus wordt versneld.


4. Vergeet de biofilm niet

Als het water dat uit de leiding wordt gespoeld visueel schoon lijkt, betekent dit niet automatisch dat de biofilm ook echt uit het systeem is verwijderd. Als het product alleen desinfecterende eigenschappen heeft maar niet reinigt (bijvoorbeeld bij chloorderivaten), dan blijft de biofilm aan de binnenkant van het watersysteem kleven. Intra Hydrocare is hiervoor speciaal ontwikkeld.


5. Gebruik een legaal, geregistreerd product

Gebruik een product dat is geregistreerd voor gebruik in leegstaande stallen (PT04), maar ook is toegestaan in operationele stallen op het drinkwater (PT05). De nieuwe Europese BPR-registratie door ECHA garandeert dat het product voldoet aan de nieuwste normen voor veiligheid en werkzaamheid en is toegestaan op het drinkwater.


6. Bereken de juiste dosering

Weten hoeveel water er in het hele systeem aanwezig is, is belangrijk om de juiste dosering te berekenen. Eenvoudige berekening: (inch-maat van de leiding * inch-maat van de leiding) / 2 geeft het aantal liters water per meter. Vermenigvuldig dit met de totale lengte van de waterleidingen om het totale watervolume in het systeem te berekenen. Vergeet niet de aansluitingen van drinklijn naar drinklijn en naar de pomp mee te rekenen (neem 25 procent extra).


7. Activeer de drinknippels bij het reinigen bij leegstand

Activeer tijdens het reinigings- en desinfectieproces ook de drinknippels. Dit kan eenvoudig gedaan worden door bijvoorbeeld met een handveger langs de nippels te gaan, om ervoor te zorgen dat ook dit deel van het systeem goed gereinigd en gedesinfecteerd wordt. Vergeet niet de leidingen en drinknippels na het reinigingsproces met voldoende schoon water te spoelen.


8. Gebruik een lage dosis op stilstaand water na het reinigen

Als het watersysteem wordt gereinigd en gedesinfecteerd wanneer de stal leeg is, zal er een tijdsverschil van dagen zijn voordat de nieuwe kuikens komen. Gebruik altijd een lage toegestane dosis op dit stilstaande water om nieuwe besmetting te voorkomen, aangezien de temperatuur in het begin hoog is en er nog geen waterstroom is.


9. Houd controle tijdens de cyclus

Gebruik direct beschikbare hulpmiddelen om het verontreinigingsniveau in de waterleidingen tijdens de ronde te controleren, zoals de Intra Hygiene Quick Scan of met handige Intra Hydrocare meetstrips. Op deze manier kunt u uw dosering aanpassen zodat u precies doseert wat nodig is om het hele systeem vrij van biofilm en ziekteverwekkers te houden. Zo eenvoudig is het, en dat bespaart geld en tijd.


10. Controleer de plaatsing van de waterleidingen en de levensduur ervan

Om bezinksel in de leidingen te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de leidingen volledig horizontaal liggen en dat er voldoende ophangpunten zijn. Reken over het algemeen met 15 dieren per drinknippel en plaats de drinkpunten ongeveer 20 centiemeter van elkaar.

Waterleidingsystemen voor pluimvee bestaan voornamelijk uit verschillende soorten kunststof. Dit heeft veel voordelen, maar er zijn bepaalde chemicaliën (chloor en zuren) die grote schade aan het drinksysteem kunnen veroorzaken. Controleer altijd de veiligheid van een product voor de drinklijnen, zodat het geen negatief effect heeft op de levensduur van de waterlijnen.

Met deze tien tips zorg je voor schoon drinkwater, essentieel voor optimale gezondheid, welzijn en prestaties van je pluimvee. Kijk voor meer informatie op intracare.nl.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Intracare

Intracare

Pioneers in future proof solutions Mondiale uitdagingen met betrekking tot ziekten, ziekteverwekkers en de preventie ervan zijn belangrijker dan ooit. Hoe...

Lees verder »

Meer van Intracare

Meer artikelen van Intracare »

Artikelen over Intracare