ATH biedt na vier jaar weer een echte mechanisatiebeurs

Na vier jaar is er in september weer een fysieke AgroTechniekHolland (ATH) in Biddinghuizen. Het evenement biedt boeren en loonwerkers een breed beeld van nieuwe trekkers en machines op de Nederlandse markt. Nieuw zijn de machines voor de teelt en opslag van aardappelen. En er is voor het eerst een koppeling met de beurs GroenTechniekHolland, die tegelijkertijd plaatsvindt op hetzelfde terrein.

ATH+biedt+na+vier+jaar+weer+een+echte+mechanisatiebeurs
Fedecom Fairs

‘Nu, na corona, hebben alle exposanten weer zin in een echte beurs’, vertelt ATH-beursmanager Willem Bierema. ‘Een echte beurs is lang niet mogelijk geweest.’

De tweejaarlijkse beurs ging in 2020 niet door vanwege corona. Vorig jaar was er alleen een digitale versie van het evenement. In september kan iedereen weer zien en horen welke nieuwigheden er zijn op het gebied van mechanisatie, en echt spreken met de leveranciers van de ruim vijfduizend trekkers, machines en gereedschappen die te zien zijn op het beursterrein.

Bierema is erop gefocust dat de ATH zo compleet mogelijk laat zien wat leveranciers op het gebied van landbouwmechanisatie te bieden hebben, vertelt hij. Daarom is hij blij met de standhouders op het gebied van teelt en opslag van aardappelen, zoals standhouders van kistenvullers, inschuurlijnen en rooimachines. Die zijn nieuw.

Nu ATH en GTH tegelijkertijd plaatsvinden, is er voor bezoekers meer te zien

Willem Bierema, ATH-beursmanager

‘Nederlandse leveranciers van aardappelmechanisatie vinden dat ze weer op een Nederlandse beurs moeten staan’, legt Bierema uit. ‘Potato Europe 2017 vond in Nederland plaats, maar die is toen helemaal verregend. Potato Europe 2021 zou weer in Nederland zijn, maar dat is niet doorgegaan. ATH is de eerste mogelijkheid waarop de leveranciers hun machines kunnen laten zien aan boeren en loonwerkers.’

Bedrijven als Ploeger staan daardoor nu voor het eerst op de ATH. Het bedrijf levert behalve aardappelrooiers bijvoorbeeld ook mesttrikes en oogstmachines voor groente.

Twee beurzen voor één ticket

Ook nieuw is dat gelijktijdig met de ATH de GroenTechniekHolland (GTH) plaatsvindt op het terrein in Biddinghuizen. De GTH is de beurs voor hoveniers, greenkeepers en aannemers in de groensector.

Beide beurzen liggen naast elkaar en er is een vrije doorloop tussen de terreinen. Bovendien overlapt een deel van het terrein de twee beurzen. Daar staan de exposanten die zich richten op de bezoekers van beide evenementen.

Grote overlap tussen beurzen

Bierema: ‘Er was altijd al een grote overlap tussen de bezoekers en exposanten van beide beurzen. Uit onze gegevens blijkt dat die overlap groter wordt. Nu ATH en GTH tegelijk plaatsvinden, is er voor bezoekers meer te zien. Voor boeren en loonwerkers zijn ook de kleinere machines interessant, die op de GTH te zien zijn. Zij hebben bijvoorbeeld ook een zitmaaier nodig. Bovendien is een gezamenlijke beurs goedkoper voor standhouders die anders op de twee beurzen stonden.’

Die exposanten staan nu op een middenterrein. Het zijn er verrassend veel, zo blijkt. Bijvoorbeeld ook grote trekkermerken zoals John Deere, New Holland en Kubota staan daar.

Innovaties tonen toekomst sector

Bezoekers kunnen niet alleen voor trekkers en machines terecht in Biddinghuizen. Er zijn ook weer seminars, demonstraties en paviljoens over actuele thema’s, zoals stikstof, de nieuwe dierenwet, smart farming en ‘zero emissie’ waar alternatieven voor fossiele brandstof centraal staan.

Bierema had exposanten dit jaar ook graag de mogelijkheid geboden om machines te demonstreren. Maar het beoogde demoterrein was niet beschikbaar vanwege Lowlands, dat kort voor de ATH op hetzelfde terrein plaatsvindt. Op GTH vinden wel demonstraties plaats van machines. Voor die kleinere machines is minder ruimte nodig.

Nieuwe technieken

Bij het paviljoen ‘Grenzeloos innovatief’ zijn nieuwe technieken te zien. Volgens Bierema geven die innovaties een goed beeld van de toekomst van de sector. ‘Tien jaar geleden was op de ATH de ‘Stal van de toekomst’, te zien. Veel van wat daar getoond is, zie je nu terug in nieuwe stallen van tegenwoordig.’

Na vier jaar zijn ook innovaties weer in de race voor de Bronzen Sikkel. Een vakjury beoordeelt de innovaties die nog niet eerder zijn getoond op een Nederlandse beurs. ‘Na de beursloze jaren zijn dat er nu dus meer dan anders’, stelt Bierema vast. Daarnaast kiest de ‘publieksjury’ ook een winnaar. De genomineerde innovatie die in aanloop naar de beurs de meeste likes krijgt op sociale media, wint de publieksprijs.

Demomodellen te koop

Bezoekers die snel een trekker of machine nodig hebben, kunnen terecht bij het paviljoen ‘Zo goed als nieuw’ (ZGAN). Daar bieden leveranciers demomodellen te koop aan.

Bierema: ‘Levertijd is nu een actueel probleem. Het lukt nu niet om snel een trekker of een machine te kopen en geleverd te krijgen. Dat lukt alleen met een demomodel, dat zo goed als nieuw is en alleen een paar honderd uur op de teller heeft. Die zijn te koop bij het ZGAN-paviljoen. Bij de vorige ATH is daar goed gebruik van gemaakt. Een importeur heeft bijvoorbeeld alle vier de trekkers verkocht die daar stonden.’ Ook kleiner materiaal van de GTH-exposanten is te vinden bij het ZGAN-paviljoen.

Een beetje een vreemde eend in de bijt is de stand van de BoerBurgerBeweging. In die stand staan ook bedrijven die zich inzetten voor de boer-burgerverhouding, zoals boerencampings en bedrijven die aan landbouweducatie doen.

Gezellig uitje

‘De ATH biedt boeren en loonwerkers veel dit jaar’, stelt Bierema. ‘Het is een ‘onestopshop’, in één dag krijg je een compleet beeld van de nieuwigheden die er zijn. Ik hoop dat dit bij bezoekers veel inspiratie en oh’s en ah’s oplevert.’

Bovendien kom je er volgens Bierema veel collega’s tegen. ‘En voor loonwerkers is het een gezellig uitje voor het personeel. In de enquête die we iedere keer onder bezoekers houden staan de contacten met collega’s altijd in de top 3 van redenen om naar de beurs te komen.’

Agrotechniek Holland 2022 op Walibi Holland-terrein

De beurs Agrotechniek Holland (ATH) vindt plaats op het Walibi Holland-terrein in het Flevolandse Biddinghuizen. De beurs is van 14 tot en met 17 september, elke dag van 10 tot 17 uur. Verreweg de meeste bezoekers komen via relatiekaarten van hun leveranciers of via tickets met kortingen van de mediapartners van de ATH, zoals Nieuwe Oogst. ‘Wil je een ticket, ga dan naar je leverancier die meedoet aan de beurs’, adviseert ATH-beursmanager Willem Bierema. Tickets zijn ook online te bestellen op de website fedecomfairs.nl/agrotechniekholland en bij de ingang van het terrein. Een ticket is één dag geldig.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Fedecom Fairs

Fedecom Fairs

Fedecom Fairs is een onderdeel van Fedecom, brancheorganisatie voor fabrikanten, importeurs en dealers in de agrotechniek, veehouderijtechniek, groentechniek,...

Lees verder »

Meer van Fedecom Fairs

Meer artikelen van Fedecom Fairs »

Artikelen over Fedecom Fairs