Koning+van+het+Grasland
Column
© ZLTO

Koning van het Grasland

Net als Koning Willem-Alexander heb ik drie dochters. Vorige week is ons 'kippenhok' wat rustiger geworden. Ook de oudste is uitgevlogen, zodat alleen de jongste nog thuis is.

Maar: baas boven baas. Mijn buren hebben vijf kinderen, waarvan vier dochters. Hun oudste, Michelle van 29, is een van de kandidaten van Boer Zoekt Vrouw. Net als dorpsgenoot Steffie. Hoe mooi zou het zijn als ze zakken vol brieven krijgen? Uiteraard voor henzelf, maar ook omdat miljoenen kijkers dan een beeld krijgen van de champignon- en paardensector.

Ook ik ben zoekende. Niet naar een partner, maar naar antwoorden. Samen met de Brabantse Milieufederatie (BMF) heb ik het toneelspel Koning van het Grasland bezocht op het erf van familie Straver in Babyloniënbroek. Het is 2001. Hessel en Anke Kroes, twee 'plankgasboeren', proberen hun leven weer op de rails te krijgen na een tractorongeluk waarbij hun zoontje om het leven kwam.

Wanneer een grutto zijn nest bouwt op de plek van het ongeluk en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het waterpeil, komen Hessel en Anke lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt de MKZ gevaarlijk dichtbij.

We zitten in hetzelfde bootje, dan mag je elkaar niet zomaar overboord kieperen

Gerard Nabuurs, bestuurder ZLTO

Het toneelstuk riep spannende vragen op. Wie is de baas op het boerenland? Hoe ver mag de mens ingrijpen in de natuur? Niet ingrijpen is ook ingrijpen. Terwijl ik dit schrijf, begint het me te duizelen. Als je iets kunt doen en je laat het na, dan grijp je ook in. Je grijpt dus eigenlijk altijd in…

Koning van het Grasland gaat over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur. De strijd van de boer die zich staande probeert te houden op de wereldmarkt. En van de grutto die zich vergeefs probeert aan te passen aan een veranderende biotoop. We zitten in hetzelfde bootje. Dan mag je elkaar niet zomaar overboord kieperen. Daarom was het goed om die avond dilemma's te delen met de BMF. Over ammoniakmetingen, klimaat- en energievraagstukken, mest, bodem, water en biodiversiteit. Nu de antwoorden nog…

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer