Precisiebemesting biedt ook veehouders voordeel

In de schuur staat een dertig jaar oude pendelstrooier. 'Die gebruiken we niet meer nu we de Vicon GEOSPREAD-strooier hebben', vertelt Tijs Visch. De melkveehouder uit 't Harde kwam in contact met Jelle Hospes van Kverneland Group. Hospes: 'Nieuwe concepten laten we door bedrijven in de praktijk testen.'

Precisiebemesting+biedt+ook+veehouders+voordeel
Kverneland group benelux
© Peter Nefkens

Vicon is al ruim honderd jaar een partner op het gebied van ruwvoederwinning, kunstmeststrooiers en elektronische oplossingen in de agrarische sector. Wij bieden de nieuwste ontwikkelingen, maar blijven trouw aan persoonlijke overtuigingen en ervaringen van de boer. Want landbouw gaat over passie, over groei en ontwikkeling van gewassen, vee, het bedrijf en natuurlijk de boer zelf.

Precisielandbouw is bij akkerbouwers al jaren de normaalste zaak van de wereld, melkveehouders zijn nog wat afwachtend. 'Die worden nu gepusht door de wetgeving. Ze moeten nog meer gras in het eigen bedrijf houden en dat moet dan wel eiwitrijk zijn. Dat is weer goed voor de koe', legt productmanager grass Jelle Hospes van de Kverneland Group uit. Melkveebedrijven moeten in 2025 minstens 65 procent van de eiwitbehoefte van het eigen land halen of van land in de omgeving.

De familie Visch boert al ruim een eeuw aan de Stadsweg in 't Harde. Het melkveebedrijf Visstein van Tijs Visch (63) en zijn zoons Rick (40) en Dennis (32) omvat 150 koeien plus 80 stuks jongvee. 'In 2016 hadden we nog 165 koeien en 140 stuks jongvee, maar door de fosfaatreductie moesten wij terug in aantal', vertelt Tijs Visch.

Stuurt het werktuig straks de trekker aan of stuurt de trekker het werktuig aan?

Dennis Visch, melkveehouder in 't Harde

Trekkerminuten

Met 65 hectare land met gras en mais, waarvan 28 hectare rond het eigen erf, moeten heel wat 'trekkerminuten' worden gemaakt, zoals Visch dat noemt.

Efficiency staat hoog in het vaandel bij de familie Visch. 'Ik ben best voor vernieuwing. Als je dat niet doet, ga je achter de feiten aanlopen', verduidelijkt de ondernemer zijn visie. Het was dus niet zo vreemd dat hij graag met de computergestuurde Vicon GEOSPREAD-strooier wilde werken.

Vernieuwingen

'Tijs is altijd aan het nadenken over vernieuwingen. Hij is hier al veertig jaar boer en ik wist dat hij wel mee wilde werken. In januari zijn we om tafel gaan zitten en vervolgens hebben we gekozen om te beginnen met het strooien', vertelt Hospes over de samenwerking.

Jelle Hospes van de Kverneland Group, Dennis Visch en Tijs Visch.
Jelle Hospes van de Kverneland Group, Dennis Visch en Tijs Visch. © Peter Nefkens

Het is vooral Dennis Visch die op de trekker zit. 'We hebben verschillende percelen uitgezet, met zand, klei en een mix, in totaal 26 bunder. Die hebben we in kaart gebracht met een drone, zodat we precies weten welke grond meer of minder kunstmest vereist', legt hij uit.

Na eerste snede

Pas na het binnenhalen van de eerste snede wordt duidelijk of de verdeling van de mest goed is geweest. 'Dan bepalen we of we voor de volgende snede meer of minder bemesten.'

Dat het een precies werkje is, blijkt wel uit de ervaring van de familie. 'Als je over het land rijdt, dan gaat het niet altijd recht. Wanneer je dan over een bepaald stuk rijdt, kan het zijn dat de strooier hier en daar nog wat mestkorreltjes uitspuugt', glimlacht Dennis Visch. De apparatuur weet op basis van de gps-coördinaten op de vierkante centimeter precies waar nog niet de juiste hoeveelheid mest is gestrooid. Vader Visch vindt het prachtig.

Leren

Hospes stelt vast dat beide bedrijven hiervan leren. 'We willen veehouders laten zien hoe het werkt. We voeren de toepassing in bij de agrariër en zorgen voor tussentijdse updates. Voor ons is dit leren in de praktijk.'

Visch senior is ervan overtuigd dat dit nog maar het begin is van een heel nieuwe technische ontwikkeling in de landbouw. 'Wij voeren nog steeds mest af en de akkerbouwer krijgt geld toe, terwijl onze reststroom echt geld waard is. Het moet dus allemaal verfijnder. Hoe krijg ik onze mest in een korrel.'

De productmanager grass gaat nog een stapje verder: 'Het is nog maar te bezien of de kunstmestkorrel blijft bestaan. Er wordt al gekeken naar organische korrels en pellets. De ontwikkeling van de machines is al klaar.'

Enthousiasme

De werking van de Vicon GEOSPREAD-strooier heeft voor enthousiasme gezorgd bij de familie Visch. De trekkerchauffeur hoeft de strooier zelf niet meer te bedienen, want de machine doet zijn werk automatisch naar aanleiding van vooraf ingevoerde gegevens.

'Een akkerbouwer heeft rijsporen, een veehouder niet', constateert Hospes. 'Wij deden het allemaal op het oog', haakt Dennis Visch in.

Stuurhulp

Er zit een stuurhulp in de trekker en die past zelf de werkbreedte aan. De boer moet met de computer kunnen werken. Volgens Visch kunnen dan ook storingen worden verholpen.

'Maar wij hebben de dealer en onze eigen servicemensen beschikbaar. Daarnaast monitort Mechatronics de apparatuur, onze elektronicafabriek die bijvoorbeeld ook participeert in het project 'Grass4Farming' in Noord-Nederland', weet Hospes.

Het is nog de vraag of een boer zelf de apparatuur aan gaat schaffen of dat het een zaak voor loonwerkers wordt. 'Je kunt zelf de controle houden, de boer kent zijn percelen zelf het beste', weet de man van Vicon. Het is een (financiële) afweging die de ondernemer zelf moet maken. 'Veehouders werken al veel met sensoren. Kijk maar naar de melkrobot.'

Taken goed verdeeld

Het werken met de Vicon GEOSPREAD-strooier is de familie Visch uit 't Harde de eerste maanden van dit jaar goed bevallen. Met vader en twee zoons in het bedrijf zijn de taken goed verdeeld. 'Het boeren is zo gecompliceerd geworden dat een goede verdeling noodzakelijk is. Daarom is het mooi dat er robotgestuurde machines zijn om zo een stuk efficiënter te kunnen werken', zegt Tijs Visch. De melkveehouder is ervan overtuigd dat er nog veel meer techniek op de boer afkomt.

Vicon is daar al jaren druk mee. Behalve computergestuurd strooien wordt vooral door akkerbouwers al volop digitaal geploegd, gezaaid en gespoten. Maar in de veehouderij heeft Vicon inmiddels ook al GEOMOW (op de vlindermaaier) en GEORAKE (op de vierrotorhark) geïntroduceerd. Daarbij wordt de opraapwagen voorzien van slimme sensoren (GEOLOAD), zodat de veehouder precies weet hoeveel er wordt geoogst, inclusief drogestofgehalte en de precieze locatie. Zelfs balen kunnen computergestuurd in de gewenste vorm worden geperst.

App

'We hebben ook een iMFarming-app waarmee je precies de besparing kunt zien die je behaalt met de machines', toont productmanager grass Jelle Hospes van Kverneland Group op zijn tablet. Al die techniek ontlokt Dennis Visch een veelzeggende vraag: 'Stuurt het werktuig straks de trekker aan of stuurt de trekker het werktuig aan?'

• Kijk hier voor meer informatie

Kverneland group benelux

Kverneland Group is één van de grootste internationale bedrijven op het gebied van ontwikkeling, productie en distributie van landbouwmachines en...

Lees verder »

Meer van Kverneland group benelux

Meer artikelen van Kverneland group benelux »

Artikelen over Kverneland group benelux