Groente%2Dindustrie+kampt+met+tekorten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Groente-industrie kampt met tekorten

Producenten van diepvriesgroenten blijven kampen met tekorten aan grondstof. Dat meldt Profel, de Europese associatie van groente- en fruitverwerkers.

De problematische oogsten in Zuid-Europa zijn daar debet aan, terwijl al eerder achterblijvende oogsten, dit najaar in Noordwest-Europa, de aanvoer negatief beïnvloedden.

Spaanse groentetelers hebben dit jaar te stellen met extreme weersomstandigheden. De (na)zomer was extreem heet, in december leidde overvloedige regenval tot overstromingen en in januari was sprake van extreme kou.

Uitersten

Door deze uitersten hebben groentetelers en -verwerkers ernstige verliezen geleden, vooral bij broccoli, bloemkool, spinazie, courgette en artisjok, aubergine en romanesco. Een deel van de artisjokoogst is bevroren en andere gewassen hebben een groeiachterstand. Van broccoli en bloemkool is er maar een halve oogst in Spanje, aldus Profel.

Ook in Italië is schade gemeld aan late wintergroenten. Artisjok, bloemkool, broccoli, spinazie, selderij en venkel hebben het meest te lijden van de sneeuw en vorst. De eerste ramingen tonen ook in dit land een opbrengstderving voor broccoli en bloemkool van 40 tot 45 procent.

Wateroverlast

In het afgelopen najaar rapporteerde Profel al opbrengstverliezen van 25 tot bijna 40 procent in Noordwest-Europa. Oorzaken waren toen extreme wateroverlast in mei en juni, en aanhoudende droogte vanaf augustus. De oogst van erwten, bonen, spinazie en peen viel hierdoor 20 tot 40 procent lager uit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  20 %
 • Zaterdag
  12° / 2°
  50 %
 • Zondag
  8° / 4°
  50 %
Meer weer