Oscar van de melkveehouderij gaat naar Hummelo

IJsboerderij de Steenoven in Hummelo heeft de Agrafiek Award 2016 gewonnen. Het bedrijf van Ronald en Petra Pelgrom ontving de prijs tijdens de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg.

IJsboerderij de Steenhoven streed met twee andere genomineerden om de titel. De andere kanshebbers waren Melkveebedrijf Lage Bijssel/IJsboerderij Bonestroo uit Doornspijk en de melkveehouderij van familie Lagendijk uit Diessen. De ijsbereider uit Hummelo ging ook met de publiekprijs naar huis.

De Agrafiek Award is een waarderingsprijs voor agrarische ondernemers voor innovatief en duurzaam ondernemerschap. In 2014 won De Ruurhoeve in Hoogeloon de oscar voor de melkveehouderij.

IJskarretjes

Het melkveebedrijf en de ijsmakerij van Pelgrom heeft 75 melkkoeien en 30 stuks jongvee. Bij het bedrijf hoort 51 hectare grond. De gemiddelde productie is 9.000 kilo melk met 4,52 procent vet en 3,63 procent wit. Pelgrom heeft twaalf ijskarretjes rondrijden, die staan onder meer op festivals. Ook heeft het bedrijf een eigen restaurant.

De jury van de Agrafiek Award bestond onder meer uit de winnaar van 2014, Corné Ansems van de Ruurhoeve. Volgens Ansems was het lastig om een winnaar te kiezen: 'Het was leuk om te zien hoe deze bedrijven met duurzaamheid bezig zijn. Maar IJsboerderij de Steenhoven voldeed het beste aan de eisen van de jury.'

Midden in de samenleving

Pelgrom is blij met de onderscheiding: 'Het is heel bijzonder dat we beide prijzen winnen. Ik denk dat ons bedrijf klopt, qua cijfers en gevoelsmatig. We staan midden in de samenleving en zijn heel innovatief.' Pelgrom zegt dat soms lastig was om niet de gebaande paden te volgen: Maar je moet doen waar je gelukkig van wordt en wij worden hier gelukkig van.'

Volgens Pelgrom is het belangrijk om als boer niet alleen bezig te zijn met produceren, maar ook met communiceren: 'Maak een vertaalslag naar de consument. Vergeet niet te communiceren en geef de boer een gezicht.'

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer