Pachters+aan+zet+op+Kampereiland
Nieuws
© Ruud Ploeg

Pachters aan zet op Kampereiland

Op het Kampereiland gaat een vrijwillige kavelruil van start. Dat is geen sinecure. Door de bijzondere eigendomstructuur wordt het een complexe operatie, verwachten bestuurders. Maar eerst moeten de pachters aangeven hoe zij hun toekomst zien.

Primaire aanleiding voor het kavelruilproces zijn de waterveiligheidsmaatregelen in het gebied. Om tegemoet te komen aan de gevolgen van klimaatverandering worden dijken op hoogte gebracht of deels verlegd.

Ook wordt nagedacht over mogelijke waterberging in combinatie met natuurontwikkeling. Dit gaat allemaal ten koste van landbouwgrond en kan investeringen in boerenbedrijven hinderen.

Compensatie

Daarom willen de Stadserven, als eigenaar van het gebied, waterschap Drents Overijsselse Delta, provincie Overijssel en gemeente Kampen agrarische structuurverbetering koppelen aan compensatie voor deze ingrepen.

Omdat diverse veldkavels toch al van gebruiker wisselen, vormt het dijkaanpassingsproject volgens de initiatiefnemers een kans om het ruilproces in het hele gebied op gang te brengen.

Ook overige gronden van pachters aan de randen van het Kampereiland kunnen in de kavelruil worden betrokken. Daarnaast behoort het stimuleren van samenwerking tussen pachters tot de mogelijkheden.

Grond

Om een ruiltraject in gang te zetten is grond nodig. Daarbij kunnen potentiële beëindigers een sleutelrol spelen. Die houden echter sinds de invoering van de nieuwe pachtwetgeving veelal hun grond vast.

Ze hoeven immers niet meer met hun 65e te stoppen met boeren.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  16° / 6°
  20 %
Meer weer