Folie beste onderdrukker van onkruid

Traditioneel zwart plastic landbouwfolie en afbreekbare folie zijn het meest geschikt om de opkomst van onkruid te onderdrukken bij de teelt van sierheesters. Dat blijkt uit het HAS-onderzoek ‘Onkruidbestrijding door afdekking van teeltbedden’ dat bij Boomkwekerij Jos Willemsen in Zundert is uitgevoerd.

Onno BeijersWillemsen kweekt sinds 1990 op 13 hectare sierheesters en plantgoed, waarvan 1.500 meter in kassen, met de Spiraea-soorten als de grootste assortimentsgroep.
De teeltstudieclub bos- en haagplantsoen van ZLTO in Zundert en omgeving - waarbij vijftien boomkwekers uit de regio zijn aangesloten, onder wie Willemsen - bespreekt regelmatig de mogelijkheden voor alternatieve onkruidbestrijdingsmethoden. Want het gebruik van chemische middelen (bodemherbiciden) wordt steeds verder aan banden gelegd vanwege uitspoeling naar het oppervlaktewater en resistentieontwikkeling.
‘We krijgen steeds meer beperkingen opgelegd. Het aantal liters per hectare per jaar wordt steeds aangepast en is steeds beperkter. Dat leidde bij onze teeltstudieclub tot de vraag: hoe zouden we het anders kunnen doen? Zijn er alternatieven voorhanden? Beheersing van onkruid in plaats van bestrijding?’, vertelt Willemsen.
Via Henk Raaijmakers, voorzitter van LTO-vakgroep Bomen en Vaste Planten, zijn deze vragen bij de HAS neergelegd als onderzoeksproject en uiteindelijk goedgekeurd. Zij hebben vervolgens mij benaderd, omdat ik zowel winter- als beworteld stek toepas en mechanische bestrijding veelal in mijn assortiment niet mogelijk is.’

Afdekmaterialen

Het onderzoek richtte zich op het gebruik van afdekmaterialen om de tijd die kwekers nu kwijt zijn aan het wieden van onkruid te verkorten. Afdekmaterialen dichten de toplaag af, luidt de theorie, en zijn uiteindelijk goedkoper dan handmatig of mechanisch verwijderen van onkruid. In de vollegrondsteelt is deze praktijk al langer gangbaar, voor boomkwekerijproducten minder.
Willemsen kweekt zijn winterstekken op zwarte, traditionele folie zonder onkruidbestrijdingsmiddel. Bij de zomerstekken gebruikt hij alleen een bestrijdingsmiddel. ‘Dus ik was wel enthousiast om het bij mij te laten onderzoeken.’ De investering in tijd, arbeid en grond nam hij daarbij voor lief. ‘Wat het uiteindelijk waard is, zal vervolgonderzoek moeten uitwijzen.’
Uit het onderzoek komt eenduidig naar voren dat de biologisch afbreekbare én de plastic folie het meeste potentieel bezitten. Beide folies hadden ‘significant lagere’ bedekkingsgraden en droog gewicht van onkruid ten opzichte van de overige afdekmaterialen en daarnaast ook nog eens de beste houdbaarheid ‘met enkel scheurvorming waar onkruid was verwijderd’.
De groencompost, cellulose, bladmulch en stro ‘verteerden aanzienlijk over een periode van vijf maanden, waardoor hun vermogen om onkruid te onderdrukken afnam’, concludeerden de onderzoekers.
Willemsen, die in het onderzoek wordt opgevoerd als ‘expert opinion’ en de levensloop en houdbaarheid van het afdekmateriaal beoordeelde in combinatie met de mogelijke effecten op de plant, was niet verrast over de conclusies.
‘Dat folies als beste uit de bus kwamen, had ik wel voorzien. Je hebt er relatief weinig werk mee. Alleen de worstelstek is een probleem: het is lastig machinaal planten. Het kost te veel tijd en het ponsen van gaten is moeilijk’, zegt de boomkweker.
Willemsen in het kort over de verschillende geteste afdeklagen:

Geen verbazing

De conclusies verbazen Jos Willemsen niet, met uitzondering van de cellulose, waarvan hij hoge verwachtingen had. ‘Belangrijk voor mij is de constatering dat ik de afbreekbare biologische folie wel zie zitten, zeker als er geen afval meer bij het rooien achterblijft. Want de klant zegt al snel: ‘Er zit plastic in de wortels.’ Daar kun je niet mee aankomen.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer