GD krijgt steeds meer vragen over salmonella

De aandacht voor het weren van salmonella op varkensbedrijven neemt toe. Vooral onder druk van slachterijen.

In Nederland worden vleesvarkensbedrijven sinds 2005 gecontroleerd op salmonella. Het meest voorkomende type is Salmonella Typhimurium.
Het beeld van salmonella dat de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft, is redelijk constant. ‘Al jaren achtereen treffen we bij sectie salmonella aan bij 1 procent van de varkens. Wel krijgen we steeds meer vragen over salmonella’, vertelt Peter van der Wolf, dierenarts bij de GD.
Dat komt, aldus Van der Wolf, omdat slachterijen de druk opvoeren om salmonellavrije varkens te leveren, niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland. Dat laatste zorgt ervoor dat varkenshandelaren die biggen naar Duitsland exporteren, hier druk zetten op de biggenleveranciers om wat te doen tegen salmonella.
‘In vergelijking met Duitsland en ook België lopen we in Nederland achter met het weren van salmonella van varkensbedrijven’, zegt Van der Wolf. Hij krijgt ook vragen van handelaren die de biggen willen monitoren om te kunnen borgen dat ze salmonellavrije biggen leveren.

Aanpak verbeteren

‘Monitoren kan zowel met hulp van bloedmonsters als mestmonsters. Dat gebeurt nog niet veel, maar zal de komende jaren opgang maken.’ Van der Wolf juicht dat toe. ‘Daarmee verbeteren we de mogelijkheid om de salmonellaproblematiek op vleesvarkensbedrijven in de hand te houden.’
Naast een goede bedrijfshygiëne helpt het toevoegen van organische zuren aan het drinkwater, het voer of aan allebei, om salmonella op een varkensbedrijf terug te dringen.
Van der Wolf: ‘Er is veel kennis over het aanpakken van salmonella op die manier. In de praktijk gaat het echter toch regelmatig mis. Bijvoorbeeld door het doseren van zuur in een te lage concentratie, of een te korte periode waarin zuur gebruikt wordt.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer