Dijksma ervaart gunstig effect natuurbraak

De positieve effecten van de natte natuurbraakpercelen van de ANOG langs het Pagediep in Vledderhuizen hebben staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) verrast. Het kan zelfs leiden tot overwintering van akkervogels.

Dijksma+ervaart+gunstig+effect+natuurbraak
© NIEUWE OOGST

Jan Willem Kok, voorzitter van de Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen (ANOG), wees vooral op het gunstige effect van de natte natuurbraak op akkervogels.

Uit natuuronderzoek is gebleken dat de natte natuurbraak geschikt is voor overwinterende akkervogels. Het akkerbouwgebied kan dienst doen als wintergebied voor de broedende Blauwe Kiekendief.

Collectief beheer

Natte natuurbraak heeft invloed op veenoxidatie en het klimaatbestendige waterbeheer van de toekomst. Vooruitlopend op het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid vormen een zestal boeren een collectief en beheren deze gronden.

Nanne Sterenborg, bestuurslid ANOG en boer, wees de staatssecretaris op de vernieuwende groene toekomstplannen voor de ontwikkeling van de landbouw in combinatie natuur, landschap en water.

Experiment akkerranden

In het gebied loopt een experiment van bloemrijke akkerranden op rijsporen en langs wijken/sloten en kopakkers in de zetmeelaardappel percelen. De staatssecretaris toonde zich blij verrast. Zij complimenteerde ANOG met de initiatieven.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer