Goed voorbeeld

Met medebestuurders hebben we al vaak gezegd: we moeten oppassen of wij worden in dezelfde hoek gedrukt als de pelsdierhouders. Uiteindelijk mag iedereen opdoeken uit Nederland vandaan. Een besluit dat volkomen op basis van emotie werd genomen door de vaderlandse politiek.
Ook in de bollenteelt en met name lelieteelt wordt geregeerd op basis van emotie. Onrust onder de bevolking is zo’n beetje het ergste wat politici kan overkomen. Dat moet hoe dan ook vermeden worden. Actiegroepen rusten niet met angst zaaien onder omwonenden, wat vervolgens weer onrust veroorzaakt. Angst is tenslotte een slechte raadgever. De psychische schade is dan ook veel groter bij omwonenden dan de fysieke schade. Feitelijk is er nog geen enkel geval bekend van fysieke schade die ook bewezen door gewasbeschermingsmiddelen komt. Al met al heel lastig voor alle partijen.
Zeer verheugd las ik in de laatste Nieuwe Oogst het verhaal van professor Woudenberg van de Gezondheidsraad en tevens de voorzitter van de commissie gewasbescherming en omwonenden. Hij benadrukte daarbij vooral dat we moeten stoppen met elkaar te overtuigen van hoe slecht het wel niet is of dat het allemaal niets uitmaakt. Verloren energie. De uitslag van het onderzoek zal volgens zijn zeggen ook niets oplossen, omdat het voor de ene partij nooit overtuigend zal zijn om te stoppen met angst zaaien en er dus nog veel meer onderzoeken achteraan gedaan moeten worden.
Dialoog is de oplossing. Er moeten dan wel twee partijen zijn die ook naar elkaar luisteren in plaats van van alles te roepen. Constructief denken en handelen heeft ons al veel gebracht en voor mijn gevoel zijn we ook veel dichter bij elkaar gekomen. Tegen extremisten is vooralsnog geen kruit gewassen.
Ook stond er in de laatste Nieuwe Oogst een opmerkelijk bericht dat heel agrarisch Nederland goed zal doen. De rechter heeft bepaald dat er ook na 2024 gewoon nertsen gefokt mogen worden omdat…. en daar komt ie: ..het besluit was genomen zonder rationele onderbouwing, dus op basis van emotie. Het is dan ook ongegrond verklaard.
Als het bij ons bollentelers ooit nog zover mocht komen? En wie weet worden ook de rendementen uit de pelsdierhouderij nog ooit vertaald naar de bollenbranche. Dat zou helemaal mooi zijn, natuurlijk. Zo willen we nu wel weer vergeleken worden met die branche. Wat kan er in een Nieuwe Oogst soms veel veranderen in ons mooie vak. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Hans van der Heijden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer