Scharrelvarkens houden in 'badkuip' vol klei

Riky en Henk Schellekens hebben een scharrelvarkenshouderij en melkveebedrijf in het Gelderse Dreumel. Ze bouwden hun bedrijf in drie decennia met eigen handen van de grond af aan op.

Het echtpaar houdt 50 koeien en bijbehorend jongvee, 220 zeugen en zo’n 1.100 vleesvarkens. Sinds kort is de varkenshouderij niet meer gesloten. Ze leveren elke twee weken honderd biggen aan een andere scharrelvleesvarkenshouder.

De varkens worden gehouden volgens het scharrelhouderijsysteem. Een keuze die midden jaren negentig door de Raad van State min of meer gedwongen genomen werd.

Gesloten bedrijf

‘We zijn hier begonnen met dertig koeien en vijftig zeugen’, vertelt Riky Schellekens. ‘Tien jaar laten hadden we plannen voor schaalvergroting en wilden we een gesloten bedrijf met 150 zeugen realiseren.'

Maar daar kwam de Vereniging Milieu-Offensief tegen in bezwaar, want die vond het destijds een megastal.

Bezwaar intrekken

‘Ze zouden het bezwaar intrekken als we zouden kiezen voor een scharrelbedrijf of biologisch, of als we een groot geldbedrag als soort van afkoopsom naar hen zouden overmaken’, zegt Henk Schellekens.

'Dus toen hebben we min of meer gedwongen voor een scharrelvorm gekozen. Dat paste beter bij ons dan biologisch, omdat we dan niet van Skal afhankelijk zouden zijn als we moesten ingrijpen bij een calamiteit.'

Vergunning

In 1998 zijn de ondernemers uiteindelijk op de scharrelversie overgegaan met 80 zeugen gesloten. Later kregen alsnog een vergunning voor 200 zeugen.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer