'Seleenvergiftiging zeugen is incident'

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft geen aanwijzingen dat op grote schaal overmatig selenium wordt toegediend aan zeugen.

%27Seleenvergiftiging+zeugen+is+incident%27
© Marcel Bekken

Dat schrijft zij in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. Die had aan de bel getrokken toen in mei bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) melding werd gemaakt van seleenvergiftiging op twee zeugenbedrijven.

Deze melding is volgens Dijksma de enige sinds de basismonitoring dierziekten in 2002 van start ging. Ook bij herkauwers is seleenvergiftiging nog niet gesignaleerd.

Norm

Een van de zeugenbedrijven had voer met 0,3 milligram per kilo aan de zeugen gegeven. Gangbaar is 0,2 milligram. Toegestaan is 0,5 milligram.

Naar aanleiding van de bevindingen van de GD is het voer bij de voerleverancier onderzocht. Hierbij zijn volgens Dijksma geen gehalten aan seleen in het diervoer aangetroffen die de norm overschreden.

De staatssecretaris is ook niet van plan de controles op mogelijk te hoge gehaltes aan selenium in varkensvlees te intensiveren.

Groei

Seleen is nodig voor de groei, weerstand en vruchtbaarheid bij zeugen. Omdat de hedendaagse zeug binnen verblijft, moeten belangrijke sporenelementen die normaliter uit de natuur worden opgenomen aan het voer worden toegevoegd.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer