Boeren+druk+met+voorkomen+hittestress
© keesfloor.nl

Boeren druk met voorkomen hittestress

De koeien gaan naar binnen of zetten hun poten in het water. De ventilatoren in stallen draaien volop en het voerregime wordt aangepast. Veehouders zijn momenteel druk bezig hun dieren zo goed mogelijk tegen de hitte te beschermen.

Dat blijkt uit reacties op Twitter, van boeren die hittestress bij de dieren proberen te voorkomen.

Ventilatie

'Ventilatoren in de stal en alle deuren openzetten zodat er een frisse wind door kan waaien...', reageert de Twentse melkveehoudster Janet Mensink (@MensinkJ) op de vraag van Nieuwe Oogst hoe veehouders omgaan met de hoge temperaturen.

'Optimale ventilatie, vitamine C op drinkwater. Rust in stal, geen vreemden en geen niet-dagelijkse werkzaamheden', schrijft pluimveehouderij Gussinklo (@GussinkloPluimv) uit Eibergen.

Koeien binnen, net als altijd. Schaduw, water, 5 meter ventilatoren en vooral rustig blijven....#duurtmaarééndag, adviseert vice-voorzitter LTO Noord Overijssel, Wim Brus (@WimBrus).

Geiten

Melkgeitenhoudster José Veelers uit Hengevelde (@melkgeiten) zegt: 'Extra controle op vers drinkwater, grote ventilatoren aan, rust, 2 keer daags strooien, met melken aanpassen tempo geiten.'

Veelers twittert nog enkele tips: 'buffer voeren, extra smakkelijk ruwvoer aanbieden. Zoutblokken neerzetten. Geen zon binnen laten.'

Varkens

Varkenshouder Frank van der Burg (@Hoeve_Burglust) uit het Brabantse Alphen-Chaam heeft vanochtend twee keer dragende zeugen gevoerd. Verder twittert hij: '#Rust, vanavond laat kraamstal. Donderdag weer voorbij.'

Varkenshoudster Sabine Grobbink (@Sabinegrobbink) past ook het voeren aan: 'Rust en pas vanavond laat voeren, zeugenhouderij!'

Brandweer

De koeien die niet binnen zijn, zoeken verkoeling in het water, zo blijkt uit de tweet van vrijwillig brandweerman André van Wingerden (@andrebarendrech) uit Barendrecht: 'Anticipeer je als koe op het warme weer, bellen ze de brandweer. En die komt nog ook.'

Verkoeling in het water zoekt ook melkveehoudster Gonny Bakelaar (@NieuwBakelaar) uit Terschuur. 'Alles zo comfortabel mogelijk gemaakt voor het vee. En de boer? Nou zó dus..', twittert zij. Bakelaar plaatste een zwembad buiten bij de stal (zie 2e foto)

Biertje

Als gepensioneerde agrariër heeft Gé Eikelboom (@Gerrit_e) uit Oldemarkt nog een laatste tip voor de zwetende boeren en boerinnen: 'Lekker op het terras onder de parasol met een biertje erbij. Best uit te houden. Koeien lekker binnen ventilatoren volle kracht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 10°
  30 %
Meer weer