Alternatief voor Boetelerveld

Provincie Overijssel wil bufferzones rond Natura 2000-gebieden in de Ecologische Hoofstructuur (EHS) vastleggen om te borgen dat de natuurdoelen worden gehaald. Volgens LTO Noord Overijssel is er nog te veel onduidelijk.


LTO Noord Overijssel voelt niets voor vastlegging van landbouwgrond in bufferzones rond Natura 2000-gebieden binnen de EHS. Volgens LTO moeten de maatregelen om de Natura 2000-doelen te bereiken haalbaar en betaalbaar zijn. De discussie daarover is nog niet bij alle Natura 2000-gebieden gevoerd.

Met het vastleggen van landbouwgrond in een bufferzone binnen de EHS wordt op de zaken vooruitgelopen. Zo is er discussie over de noodzaak van de buffer. Verder is er nog geen zekerheid over de aankoopplicht en het benodigde geld.

Alternatief

Waterschap Groot Salland heeft een alternatief uitgewerkt voor het Boetelerveld. Het bestaat uit 2 delen, waterkwantiteit en waterkwaliteit. Bij kwantiteit gaat het om maatregelen om het waterpeil te verhogen. Hierbij worden de slootjes in het Natura 2000-gebied gedicht en de leemlagen in de bodem hersteld.

Het waterschap maakt de sloten buiten het Boetelerveld ondieper en breder. Hierdoor is de opslagcapaciteit hetzelfde, maar verdwijnt er niet onnodig water uit het gebied.

Bij de verbetering van de waterkwaliteit gaat het erom welke stoffen er in het water zitten. Het waterschap wil het water gaan meten. Verder gaan de boeren aan de oostkant van het gebied naar een evenwichtsbemesting.

Maatregelen

Het onderzoek moet de invloed van meststoffen op het Boetelerveld aantonen. Mocht na zes jaar blijken dat de waterkwaliteit tegenvalt, komen er aanvullende maatregelen. De verwachting is dat de maatregelen tot een goede ecologische toestand voor habitats in het gebied leiden.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer