‘OECD misleidend over biobrandstof’

De Global Renewable Fuels Alliance (GRFA) uit forse kritiek op voorman Carmel Cahill van OECD vanwege zijn opmerkingen over de rol van biobrandstoffen bij de stijging van de wereldwijde voedselprijzen.

Volgens Cahill van OECD (internationale organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling) is de productie van biobrandstof een belangrijke oorzaak van het huidige hoge prijsniveau voor voedsel. Door het gebruik van graanproducten voor bijvoorbeeld bioethanol zou krapte ontstaan op de voedingsmarkt.

GRFA noemt deze bewering misleidend en onbewezen. Ook wijst de belangenorganisatie voor producenten van biobrandstoffen op de meeste recente oogstprognoses voor maïs van de USDA. Daaruit blijkt dat met name de wereldwijde opbrengsten van maïs beter zijn dan aanvankelijk gedacht.

Eerder rapport

Volgens een woordvoerder van GRFA staan de uitspraken van Cahill haaks op een eerder rapport dat is uitgebracht onder auspiciën van de OECD. Daarin zegt de organisatie dat in 2050 van alle gebruikte brandstoffen 27% zou moeten bestaan uit biobrandstoffen.

Voor de productie van biobrandstoffen wordt ongeveer 2% van de landbouwgronden in de wereld gebruikt. Bij een dergelijke omvang is er nauwelijks effect op de prijsvorming van voedsel, zegt GRFA.

Verspilling en speculatie

'De sterk fluctuerende olieprijzen, de overvloedige verspilling van voedsel, de klimaatverandering en bijvoorbeeld het speculeren met voedselproducten op de financiële markten zijn op dit moment veel belangrijkere oorzaken van de stijging van voedselprijzen', aldus de woordvoerder van GRFA.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer