Boeren Rodenburgpolder laken Wetterskip

Vijf boeren in de Rodenburgpolder zijn teleurgesteld in Wetterskip Fryslân. Het schap veegt volgens hen hun bezwaren over het samenvoegen van 2 gemalen en de wijzing van het waterpeil van tafel. De boeren spraken vanavond in tijdens de commissievergadering watersysteembeheer en financiën.

Wetterskip Fryslân wil de Rodenburgpolder en Súdskarpolder samenvoegen. Het wil de 2 gemalen in beide polders slopen en een nieuw gemaal in de Rodenburgpolder bouwen. Bovendien heeft het schap plannen voor wijziging van het waterpeil.

Problemen drainage

Door het veranderende peil wordt de Rodenburgpolder iets natter en de Súdskarpolder iets droger. Dat is tegen het zere been van de boeren. Ze zijn bang voor verrotting van het gras en vrezen dat ze de grond pas later in het voorjaar kunnen bewerken. Bovendien verwachten ze problemen met de drainage.

Teelt maïs

Ook wordt volgens de agrarische ondernemers de teelt van maïs onmogelijk. 'Ik verbouw sinds een aantal jaren maïs onder folie, maar ik weet straks niet meer of ik dat aandurf', reageert melkveehouder Jan Germ Brouwer in Boornzwaag, die 48 hectare land in gebruik heeft in de polder.

0-1 achterstand

Brouwer sprak vanavond namens de boeren in. 'Met de alsmaar stijgende krachtvoerkosten, is de hoeveelheid, maal de kwaliteit van het eigen gewonnen ruwvoer, waar ook maïs onder valt, van essentieel belang. Bij een stijgend waterpeil worden we hier gelijk op een 0-1 achterstand gezet.'

Het Wetterskip verwacht met het verdwijnen van een gemaal over een periode van 50 jaar €?600.000 te besparen. Het concludeert bovendien dat er een goede waterhuishouding blijft voor de landbouw die aan de normen voldoet.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer