Peil Lopikerwaard gunstiger voor landbouw

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) komt boeren in de Lopikerwaard tegemoet in het ontwerp-peilbesluit Lopikerwaard dat vanaf 31 mei ter inzage ligt. HDSR wijkt af van het droogleggingbeleid.

Het waterschap laat zich niet leiden door nieuwe bodemkaart van provincie Utrecht, maar wijkt daar van af, na aandringen van LTO Noord. 'Dit is goed nieuws', reageert provinciaal secretaris Theo Stam van LTO Noord Utrecht.

Op de Utrechtse bodemkaart uit 2008 krijgt veel landbouwgrond de definitie veen in plaats van klei-op-veen. Strikt genomen geldt dan een drooglegging van 60 in plaats van 80 centimeter. Boeren vreesden aanvankelijk een peilopzet van 20 centimeter.

Peilindexatie

Na afweging van belangen heeft HDSR gekozen voor een flexibeler beleid. Op de 'nieuwe' veengebieden vindt wel peilindexatie plaats, waardoor het peil geleidelijk omhoog gaat. Uitgangspunt hierbij is een bodemdaling van 3 centimeter per 10 jaar.

In gebieden die niet aan de maximale droogleggingnorm voldoen, vindt geen peilindexatie plaats. Waar het maximale droogleggingnorm wel is bereikt, wordt via peilindexatie de maaivelddaling gevolgd. Voor veen is dat 4 centimeter, voor klei-op-veen 3 centimeter per 10 jaar.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/west

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer