Boerin in Afrika (2)

Vandaag zijn we met 4 boerinnen uit Nederland, Marjon, Erianne, Gezina en Willemien, en onze begeleiders van ActionAid op bezoek geweest bij een dorpsgemeenschap in Dowa in het midden van Malawi.

Boerin+in+Afrika+%282%29
© Willemien Koning-Hoeve

De vrouwen in deze 'community' doen mee aan project 'Reflect Circles' van ActionAid. Ze leren lezen en schrijven en wij zaten op een matje onder de boom en namen ook deel aan de les. De vrouwen ontwikkelen zichzelf en leren opkomen voor hun rechten.

We hebben gehoord en gezien dat dat helpt in de strijd tegen honger en armoede, omdat ze dan veel beter voor hun kinderen en hun familie kunnen zorgen.

Zang en dans

Het bezoek aan het dorpje was een geweldige ervaring die we nooit zullen vergeten. We werden verwelkomd met zang en dans. We hebben samen met de vrouwen maïs geoogst. Gezina heeft geholpen met het bereiden van de maïspap, waarna we gezellig met z’n allen gingen eten onder de boom.

We hebben met de vrouwen gesproken, een van hun huisjes bezocht, waarin ze op de grond leven met als enige voorziening 4 krukjes en een dun matrasje. Koken doen ze buiten op een houtgestookt vuurtje.

ActionAid

Het is goed om te horen en zien dat hun leven verbetert door de projecten van ActionAid. We hebben ontdekt dat het echt heel erg belangrijk is voor de vrouwen in Malawi om een eigen stukje land te hebben. Dan kunnen ze voor het hele jaar voedsel produceren voor hun gezin.

Nu hebben ze meestal enkele maanden per jaar zeer weinig te eten, dus honger. Ook zou het goed zijn als ze wat gewassen kunnen telen die ze op de markt kunnen verkopen. Dan hebben ze geld om hun kinderen naar school te sturen.

Chief

In de dorpsgemeenschap wonen volgens de 'chief' 186 mensen, waaronder vele kinderen. We vonden het geweldig om te horen hoe positief hij was over de ontwikkeling van de vrouwen. Vol trots vertelde de man ons dat zijn eigen dochter de lessen in rekenen en schrijven verzorgt.

Het was een mooie ervaring om bij deze aardige, vriendelijke mensen in Malawi op bezoek te zijn en uitgezwaaid te worden door het hele dorp. Het voelt goed dat we ook voor deze mensen aan de slag gaan met het project 'We Won’t Accept Hunger'.

Willemien Koning-Hoeve

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer