Broers blij met rol coach bij overname akkerbouwbedrijf

De veestapel moet krimpen, de sector moet verduurzamen en het imago van de boer en tuinder ligt onder druk. Toch kiezen nog steeds veel jongeren ervoor om boer te worden. Niels Vermeulen is van plan het akkerbouwbedrijf van zijn ouders in het Flevolandse Swifterbant over te nemen. Zijn jongere broer Frank Vermeulen onderzoekt momenteel of hij een rol binnen het bedrijf ziet zitten. Om ervoor te zorgen dat er een goede financiële, maar ook emotionele basis ligt voor een gezond bedrijf, hebben ze de hulp ingeroepen van agrocoach Lianne Veenstra.

'Mijn oudere zus werkt ook in de agrarische sector, maar ze gaf al vroeg aan geen belangstelling te hebben voor de overname van dit bedrijf', zegt Niels Vermeulen. 'Mijn jongere broer Frank werkte tijdens de schoolvakanties altijd mee op de boerderij en hield de deur altijd een beetje op een kier. Sinds april 2020 werkt hij op het bedrijf om het kijken of het werk hem ook daadwerkelijk aanspreekt.'

Frank Vermeulen heeft een totaal andere opleiding gevolgd. Na de studie sociale economie in Groningen ging de boerenzoon op reis. 'Ik werk hier altijd graag samen met mijn broer, mijn ouders en de medewerkers. Maar ik heb nu eenmaal meer tijd nodig om definitief een knoop door te hakken wat betreft de overname.'


Pittige aanpak

Om de opvolging voor de hele familie in goede banen te leiden, heeft familie Vermeulen agrocoach Lianne Veenstra ingeschakeld. Zij zorgt ervoor dat alle belangrijke onderwerpen die bij een overname spelen, op tafel komen en worden uitgesproken. Dat is volgens Frank Vermeulen niet altijd even makkelijk. 'Wij zijn natuurlijk broers, maar praten tijdens de koffie niet over onze diepste gevoelens. Als Lianne merkt dat er iets speelt, dan gaat niemand de kamer uit voordat alles is uitgesproken. Dat is een pittige aanpak, maar voor ons werkt het wel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer