Familie+Hulzebos+ambieert+paardenbedrijf+met+naam
Reportage
© Marije Stomps

Familie Hulzebos ambieert paardenbedrijf met naam

Stal Hulzebos in Lieveren bestaat pas twee jaar, maar de ambities zijn groot. Met pensionstalling en paardenvoerhandel wordt de grote passie, de fokkerij, bekostigd. Droom is om naam op te bouwen en een goedgekeurde hengst te fokken.

Dat de paarden op Stal Hulzebos in Lieveren niets tekortkomen, is duidelijk. Van de 20 meter bij 60 meter rijbaan met tapijtsnippers en gedraineerde paddocks, tot de longeercirkel en paddock met schuilstal voor jonge paarden: alle faciliteiten van het Drentse paardenbedrijf zijn tiptop in orde. 'De stallen waren er al, maar verder hebben we veel aangepakt. Op het wensenlijstje staat nog een stapmolen', vertelt Patrick Hulzebos (22) tijdens een rondleiding over het terrein.

Hulzebos is, samen met zijn broer Marcel (21) en zus Michelle (18), verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op het bedrijf. Hoe dat zo is gekomen, is een bijzonder verhaal. 'Onze familie had vroeger niets met paarden tot Marcel verkering kreeg met een paardenmeisje. De verkering ging uit, de paarden zijn gebleven.' Destijds woonde de familie in Hoogkerk. 'Het leek mijn vader leuk om onze twee paarden bij huis te houden. We kwamen deze accommodatie tegen en zijn er vol voor gegaan.'

Ondernemend

Voordeel van de locatie is dat de hele familie er kan wonen: ouders Jan en Janny Hulzebos en hun drie kinderen. 'Mijn ouders zitten door de week op de binnenvaart. Op deze manier zien we elkaar in het weekend.' Hun jeugd op een internaat heeft ervoor gezorgd dat de kinderen zelfstandig en ondernemend zijn geworden. 'Hier was een pensionstal. We hadden al snel bedacht dat wij dat voort konden zetten.'

Ik kijk vooral naar het paard zelf, niet alleen naar papier of prestaties

Marcel Hulzebos, Stal Hulzebos in Lieveren

Daarnaast kregen de broers de kans om dealer te worden van een paardenvoermerk. 'De paarden werden wel een heel grote, tijdrovende hobby, dus besloten we om ons in te schrijven als bedrijf.' Dat betekent niet dat ze niet gemotiveerd zijn om de stal tot een succes te maken. 'Van paarden word je niet snel rijk, maar de boel moet wel worden bekostigd. Dat doen we met de pensionstal en de voerverkoop. We hebben onszelf echt wel doelen gesteld. Vaak bespreken we zondag tijdens de koffie met onze ouders hoe het gaat.'

Jonge paarden in de paddock met schuilstal.
Jonge paarden in de paddock met schuilstal. © Marije Stomps

Fokkerij

De familie kon de paardenstapel in Lieveren makkelijk uitbreiden. 'Ons familiepaard Olympus Babushka (v. Bon Ami Z) wordt nu ingezet als fokmerrie en verwacht een veulen van de Gelderse hengst Henkie', vertelt Marcel Hulzebos, die zich samen met zijn vader bezighoudt met de fokkerij. Hoewel hij een nieuwkomer is in de paardenwereld, volgt hij zijn eigen koers. 'We hebben zowel dressuur- als springmerries. Ik kijk altijd goed naar het paard: hoe zijn het exterieur en de bewegingen? Dat vind ik zeker zo belangrijk als een goede afstamming, sportprestaties of fokkerijpredicaten.'

Het Emir R-veulen van springmerrie Embaniki (v. Carembar de Muze, ook wel bekend als het succesvolle springpaard London van Gerco Schröder), is goed gelukt. 'Een volle broer van dit veulen is op weg naar goedkeuring als KWPN-dekhengst. Embaniki is de topper van stal. Haar hengstveulen houden we waarschijnlijk aan voor de hengstenkeuring', vertelt Marcel Hulzebos, voor wie het fokken van een goedgekeurde dekhengst met het achtervoegsel HZ een droom is.

Op zijn beste merries gebruikt Marcel Hulzebos hengsten die hij het beste bij de merrie vindt passen. 'Ze moeten sterke punten van de merrie vastleggen en mindere punten verbeteren. Of het dan een oude of jonge hengst is, duur of goedkoper, maakt me niet uit. Ik heb ook merries waarbij ik speel met de hengstenkeuze. Babuschka bijvoorbeeld. Ook heb ik een jonge merrie van Edmundo x Peru en een bonte enter van Incognito x Everest Hill. Die hebben speciale kleurtjes, dat maakt het fokken extra leuk.'

Minder handel

Ook een stukje snelle handel is onderdeel van het bedrijf. Veulens, maar ook jonge paarden die op Stal Hulzebos worden ingereden en doorverkocht. Marcel Hulzebos vindt die snelle handel nu wat minder en is er daarom minder actief in.

De jonge ondernemer beaamt dat een goede naam en netwerk van belang zijn in de paardenhandel. 'Dat zijn we aan het opbouwen. Sociale media helpen daarbij', merkt de paardenhouder, die samenwerkt met Stal Brouwer in Gieten. 'We hebben twee fokmerries van hen gekocht en ik overleg meestal even over de hengstenkeuze die ik maak', aldus Marcel Hulzebos, die stelt dat het paardengebeuren niet zou kunnen bestaan zonder hulp van zijn ouders. Nu nog, tenminste.

'Als je rendabel gaat denken, kunnen we de stallen beter vol zetten met pensionpaarden. De pensionklanten brengen ook gezelligheid met zich mee, maar we willen graag de kost verdienen met de fokkerij. Daar gaan we voor.'

Nieuwe paddocks met erfverharding.
Nieuwe paddocks met erfverharding. © Marije Stomps

'Paardenwelzijn is belangrijk voor ons'
Stal Hulzebos is sinds maart 2017 gevestigd in Lieveren. In die twee jaar werden er al flink wat paarden aangekocht en soms ook weer verkocht. Vorig jaar werden de eerste eigen veulens geboren. De huidige fokmerries zijn Embaniki (v. Carembar de Muze/Glocks London), veulen van Emir R; Olympus Babuschka (v. Bon Ami Z), drachtig van Henkie; Ketchy I (v. Expression), drachtig van Johnny Cash; Elite-Morka ster (v. Hotline); Delilah (v. Hotline) en Hydra (v. Apache). Marcel Hulzebos streeft ernaar om op termijn drie springmerries en drie dressuurmerries te hebben om mee te fokken. Stal Hulzebos sloot zich onlangs aan bij LTO. 'Ik begreep dat er nog niet veel paardenhouders lid zijn. Dat is jammer, want hoe meer leden, hoe sterker de bangenbehartiging. Bovendien doet LTO mee aan het Keurmerk Paard en Welzijn. Wij vinden goede paardenverzorging erg belangrijk. Dat zou overal zo moeten zijn', besluit Hulzebos.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer