Afrastering+voor+effici%C3%ABnte+weidegang
Kennispartners Gallagher

Afrastering voor efficiënte weidegang

Met de druk op de kostprijs in de melkveehouderij groeit de behoefte om maximale opbrengst uit gras te halen met beperkt mineralengebruik.

Stripgrazen is de meest intensieve vorm van beweiden en geeft weinig verliezen omdat de koeien direct al het aangeboden gras opvreten. Het afrasteren wordt echter als een belemmering ervaren. Onterecht, vindt ceo Meindert Dijkstra van Gallagher Europe. 'Met onze innovaties is tijd geen obstakel meer'. ereen heeft altijd tijd te kort. Geen melkveehouder weet precies hoelang hij bezig is met zijn afrastering. Dat leeft wel bij ons. Gallagher is continu bezig met het ontwikkelen van producten, die helpen om de winstgevendheid van melkveebedrijven te ondersteunen', verklaart Dijkstra.

Met efficiënte beweidingssystemen kan geld verdiend worden. 'Maar dan moeten alle materialen wel zo snel mogelijk worden neergezet, anders zorgt dat voor ergernis'.

Voor intensieve beweidingssystemen heeft Gallagher een haspel ontwikkeld die in korte tijd kan worden verplaatst. In nog geen twee minuten kan een draad worden gespannen van enkele honderden meters. 'De haspel kan eenvoudig achter een quad worden gehangen en hangt zelfs tot een snelheid van vijftig kilometer per uur nog vast. Het product heeft een versnellingsmechanisme, anti-slipinrichting en blokkeringspal.'

Handelingen

Zonder al te veel handelingen kan de melkveehouder met zijn quad langs de mobiele afrasteringspalen rijden. De kunststof ringtoppalen hebben draadhouders waardoor losse isolatoren niet nodig zijn. Ook zijn er uitvoeringen met het speciale 'Twist en Lock'-principe. 'De draden worden in één gang bevestigd en vastgezet', legt productmanager Vincent Staal uit.

Meindert Dijkstra weet dat agrariërs momenteel kritisch zijn op uitgaven. 'Als je de producten intensief gebruikt, dan krijgen de investeringen waarde. Onze innovaties zijn zo bedacht dat de melkveehouder decennialang vooruit kan.'

Niet voor niets participeert Gallagher mee in het project rond Smart Dairy Farming, waarin innovaties de agrariër helpen zijn dieren te monitoren en te managen.
'De melkveehouder wordt gek van alle data. Daarom denken wij mee over een simpel stoplichtsysteem om de gegevens toe te passen. Bij groen gaat het goed, bij oranje kan er nog wat worden verbeterd en bij rood moet er worden ingegrepen. Uiteindelijk is het doel om de twee lactaties meer uit een koe te halen'.

Onvoldoende stroom

Ook de afrastering zelf wordt slimmer. Gallagher heeft de i-serie (de i staat voor intelligent) voor permanente afrastering op de markt gebracht. 'De grootste angst onder veehouders is dat dieren uitbreken door geen of onvoldoende stroom', vertelt Dijkstra. Problemen met conventionele afrastering worden volgens hem pas zichtbaar als de dieren al op straat staan.

'Onze schrikdraadapparaten zijn uitgevoerd met de zogenoemde intelligentie-modus', stelt Vincent Staal. 'Als de afrastering beneden het vee-kerende voltage komt, wordt er via de Energizer Controller een alarm verstuurd. Dat kan door een sms'je of belletje naar een mobiele telefoon of misschien zelfs naar de beveiligingskamer.'

Het systeem geeft op monitoren meteen aan waar de storing zich voordoet, zodat het probleem snel kan worden opgelost .'In de jaren tachtig waren wij revolutionair met onze gras dodende schrikdraden. Nu brengen we ook de intelligentie toe om in te grijpen bij problemen. Een volgende stap is de inzet van drones zodat we ook weten wie de storing veroorzaakt', lacht Dijkstra.

Marktleider in afrastering

Gallagher is van origine een Nieuw-Zeelands bedrijf dat in 1976 voet aan Europese wal zette. Schapenhouder Dooitze Dijkstra liep tegen het probleem aan dat het natte gras voor kortsluiting zorgde in de elektrische afrastering. Bovendien was het voltage van de beschikbare schrikdraden niet vee-kerend. In Schotland kwam hij de producten van Gallagher tegen. 'Vanwege de grote schapenhouderij op Nieuw-Zeeland zijn daar apparaten ontwikkeld die wel vee-kerend zijn', legt Meindert Dijkstra uit.

Samen met Jan Veldman, die ook veehouder was, startte Dooitze Dijkstra een firma op voor de verkoop van Gallagher-producten in Europa. Inmiddels telt de onderneming 110 fte's in Europa, waarvan de helft op het hoofdkantoor in Groningen.

'We staan bekend om onze nieuwe generatie schrikdraden die in principe een psychologische barrière voor vee vormen. Vergelijk het met een jongetje, dat per ongeluk met een hamer op zijn vingers slaat. Dat doet even zeer. De volgende dag gaat hij weer verder en slaat hij net wat harder. Dat moment vergeet het jongetje nooit weer. Dat is ook effect bij een dier dat een schok van onze draad krijgt.'

Marktleider

Meindert en Sytie Dijkstra zwaaien inmiddels de scepter over het internationale bedrijf. 'In bijna alle Europese landen zijn we ook marktleider op het gebied van afrasteringproducten. Doel is om vee binnen een bepaald gebied te houden of om gewassen, velden en vee te beschermen tegen opkomend wild'.

De melkveehouderij is de belangrijkste doelgroep. 'Ondanks dat het verboden is, wordt er vanuit traditie nog veel prikkeldraad gebruikt. Veiligheid en gebruikersvriendelijkheid zijn de belangrijkste eigenschappen van de producten. Goede afrastering helpt om melkveebedrijven winstgevend te maken'.

Met een grote research & developmentafdeling in Nieuw-Zeeland wordt er gewerkt aan nieuwe producten die het voor de agrariër nog makkelijker maken. Zo is er een systeem ontwikkeld dat de precieze kosten en afmetingen voor afrastering bepaalt via Google Maps.

Ook kan online de 'Gallagher-check' worden gedaan. 'Met een eenvoudige procedure kan ieder jaar worden gekeken of de afrastering nog voldoet.' Recentelijk is Gallagher.eu nog verkozen tot 's werelds beste Magento webwinkel in het Business2Business-segment.

Met een groot wereldwijd distributie netwerk is Gallagher marktleider op het gebied van elektrische afrasteringen. Met trots bedienen wij onze klanten in...

Lees verder »


Meer artikelen van Gallagher »