Raad van State beslist: wie betaalt rekening van drugsresten in mest?

Een dwangsom van 450.000 euro, zegt de advocaat van een manege-eigenaar in het Friese Wanswert. Dat is de prijs die de ondernemer moet betalen als hij met drugsresten vervuilde mest in zijn mestputten niet tijdig afvoert naar een afvalverwerker.

Raad+van+State+beslist%3A+wie+betaalt+rekening+van+drugsresten+in+mest%3F
© Dirk Hol

Die dreigende boete is volgens een woordvoerder van de gemeente Noordoost-Friesland zo hoog, omdat de manege-eigenaar anders misschien zou kiezen voor de boete om de hoge kosten van een afvalverwerker uit te sparen.

De man was in tranen toen hij woensdag bij de Raad van State vertelde dat hij zwaar de dupe is van de houding van de gemeente. Een faillissement dreigt. De woning bij zijn boerderij aan de Wodsterterp heeft hij al verkocht om de kosten voor het afvoeren van een deel van de mest te kunnen betalen.


Drugsresten in mest

De woning had hij verhuurd aan een kennis. Die bleek daar een drugslab te hebben aangelegd. De manege-eigenaar wist naar eigen zeggen van niks, omdat hij elders woont. De huurder werd door de strafrechter veroordeeld. De manege-eigenaar werd niet vervolgd.

Wel eiste de gemeente dat de ondernemer de vervuilde mest zou verwijderen. Het mocht niet over land worden uitgereden, omdat het geen mest meer zou zijn. 'Met drugsresten vervuilde mest is afval', zegt een gemeentewoordvoerder.


Grote vraagtekens

De advocaat van de manege-eigenaar zet daar grote vraagtekens bij. Want in mest die wel mag worden uitgereden zit ook ijzer. De mestregels zijn volgens haar ook niet duidelijk over het gehalte aan andere stoffen die in mest mogen voorkomen. Voor drugsresten zijn die er in ieder geval niet, zegt ze. Ze refereert ook aan een recent artikel in de Leeuwarder Courant waarin de noordelijke omgevingsdiensten wijzen op drugsresten in mest. 'Deze discussie speelt echt nu in Nederland.'

Maar de raadsvoorzitter wees op de mestregels waarin voor drugsresten geen toegestane gehaltes zijn opgenomen. 'Dan mag er dus helemaal niks in zitten.' Hij bepleitte nog wel coulance van de gemeente als hij oordeelt dat de dwangsom terecht is opgelegd. De gemeente zou dan eerst toch een nieuw monster moeten nemen om te zien of er nog drugsresten in de mestputten zitten. Zo niet, dan kan de mest alsnog goedkoop worden uitgereden.

De uitspraak volgt binnen enkele maanden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer