'De boel kapot verbeteren'

Een overheid die vierkant achter de agrarische sector staat, omdat ze weet hoe groot het maatschappelijke en economische belang van onze landbouw is. Een overheid die met boeren en tuinders afspraken maakt over doelen, vanuit vertrouwen in hun vakmanschap en stopt met het eindeloos voorschrijven van verboden, verplichtingen en middelenvoorschriften. Ten slotte: een overheid die zich er hard voor maakt dat het Europese landbouwbeleid weer haalbaar en realistisch wordt zonder daar nog eens nationale koppen bovenop te stapelen.

%27De+boel+kapot+verbeteren%27
© Dirk Hol

Dat zijn de drie doelen die ik voor mezelf heb gesteld als nieuwe voorzitter van LTO. Ze gelden dus voor alle dierlijke en plantaardige sectoren.

Het belang van die doelen werd vorige week verbijsterend duidelijk. Als enige EU-lidstaat wil Nederland twee gewasbeschermingsmiddelen in de fruitteelt verbieden. Beide middelen worden ingezet om kersen te beschermen tegen de suzuki-fruitvlieg. Voor deze middelen bestaan geen alternatieven. Terecht slaan fruittelers massaal alarm: zowel de reguliere als de biologische kersenteelt dreigt uit Nederland te verdwijnen.

De reden dat het ministerie van LNV deze middelen aan de start van het seizoen in wil trekken, is omdat de naleving van regels in 2021 onvoldoende was. Wrang, omdat veel ondernemers het afgelopen jaar fors investeerden om aan de steeds strengere milieuregels te voldoen. Extra wrang omdat de middelen elders in Europa en zelfs bij onze buurlanden wel zijn toegestaan.

Terecht slaan fruittelers massaal alarm: zowel de reguliere als de biologische kersenteelt dreigt uit Nederland te verdwijnen

Ger Koopmans, voorzitter LTO Nederland

Natuurlijk moeten middelen correct worden ingezet. Als dat niet het geval is, moeten sector en overheid samenwerken aan verbetering. Maar het simpelweg intrekken van middelen waarvoor geen alternatief voorhanden is, dat komt erop neer dat de boel 'kapot verbeterd wordt'. Een fenomeen waarmee alle sectoren – de dierlijke en de plantaardige – op meerdere fronten worden geconfronteerd. Onbegrijpelijk en onacceptabel.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    20° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
  • Zondag
    23° / 10°
    20 %
Meer weer