Mestvergisters op slot door vondst amfetaminen in digestaat

Twintig covergistingsbedrijven in het noorden van Nederland mogen voorlopig geen digestaat afvoeren na de vondst van resten amfetaminen. De exploitanten vrezen een miljoenenschade.

Mestvergisters+op+slot+door+vondst+amfetaminen+in+digestaat
© Marcel Berendsen

De stoffen werd deze zomer aangetroffen in het digestaat op 20 van de 33 onderzochte noordelijke covergistingsbedrijven. Het onderzoek werd gedaan door Wageningen University & Research in opdracht van de noordelijke uitvoeringsdiensten. Die houden voor de gemeenten toezicht op het omgevingsbeleid. Amfetaminen zijn een grondstof voor synthetische drugs.

Namens dezelfde regionale uitvoeringsdiensten vindt momenteel vervolgonderzoek plaats naar de mogelijke verspreiding van met drugsafval verontreinigd digestaat in de afzetketen. Tot de uitkomsten van het vervolgonderzoek binnen zijn, mogen de betrokken bedrijven geen digestaat afvoeren. Inmiddels is een tweede ronde van monsternames gepland.


Schade

De exploitanten van de stilgelegde covergisters kunnen voor tientallen miljoenen euro's aan schade lijden als hun bedrijven langere tijd op slot worden gezet, zegt een van hen in de Leeuwarder Courant. Door de blokkade raakt het vergistingsproces verstoord en naderhand weer opstarten kost tijd en geld.

Directeur Jan Roefs van het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding zegt nog geen idee te hebben hoe de verboden chemische stoffen in de bijproducten van de co-vergisters zijn terechtgekomen. 'Maar als het klopt, dan kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn.'

De bijmengingen zijn een alternatief voor dumping van drugsafval in de buitengebieden. Het aantal ontmantelde productielocaties van synthetische drugs in Noord-Nederland is in 2022 gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2022 werden elf drugslabs opgerold, in 2021 waren dat er nog vijf, meldde de politie enkele maanden geleden.


Nieuwe uitweg

De nieuwe uitweg om van het drugsafval af te komen via covergisters is hard aangekomen bij het Platform Groen Gas, de belangenorganisatie van groengasproducenten. 'Hernieuwbaar gas kan alleen worden geproduceerd als het voldoet aan alle eisen en volgens de huidige wet- en regelgeving.'

Het platform benadrukt dat het nog geen oordeel velt over mogelijke betrokkenheid van de nu geblokkeerde bedrijven. 'Veel is nog onduidelijk ten aanzien van de geconstateerde misstanden. Het platform is in actief in overleg met de betrokken bedrijven en overheden om meer duidelijkheid te krijgen en feiten te achterhalen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer