Covergisters Noord-Nederland dupe van vervuild product of meetfout

De bron van de resten amfetaminen in het digestaat van ruim twintig covergisters in Noord-Nederland ligt waarschijnlijk in vervuild rioolslib of mogelijk zelfs in een valspositieve analyse-uitslag. Daarmee is het de exploitanten niet aan te rekenen dat deze stof is binnengehaald. Rioolslib wordt niet gebruikt als coproduct.

Covergisters+Noord%2DNederland+dupe+van+vervuild+product+of+meetfout
© Marcel Berendsen

Dat zegt de branchevereniging Platform Groen Gas, nadat regionale omgevingsdiensten vanaf 12 oktober de exploitanten verboden het digestaat nog langer als meststof af te zetten. In het digestaat waren bij onderzoek in opdracht van de diensten minieme hoeveelheden amfetaminen aangetroffen, een grondstof voor drugs.

De monsters zijn in de zomer genomen. Omdat de 23 positief bevonden bedrijven niet dezelfde transporteur gebruiken die ook rioolslib vervoert, is de bron van de vervuiling niet een-twee-drie te achterhalen. 'Je kunt dan zelfs denken aan een valspositieve uitslag', zegt Ton Voncken van Platform Groen Gas.


Oplossingen

Platform Groen Gas vindt dat de overheid op korte termijn oplossingen moet bieden voor het besmette digestaat, bijvoorbeeld via tussenopslag, omdat de betrokken exploitanten nu buiten hun schuld in moeilijkheden worden gebracht. Digestaat afvoeren als afvalstof is voor hen onbetaalbaar. Platform Groen Gas stuurt daarover een brandbrief naar de betrokken overheden. 'Doe je niets, dan gooi je deze ondernemers voor de bus', zegt Voncken.

In de tussentijd moet een nieuw onderzoek uitmaken of de eerdere resultaten correct zijn, vindt Platform Groen Gas. Volgende week wordt een tweede monstername uitgevoerd. De uitslag zal een week of twee op zich laten wachten, verwacht Voncken. 'Als het gaat om vervuiling uit restanten rioolslib, wijzen ze dan niet naar de verkeerde? Vervuiling van rioolwater met drugsrestanten is een maatschappelijk probleem.'

Voncken wijst erop dat het onderzoek dat leidde tot de blokkade van de covergisters is uitgevoerd zonder dat er een certificering aan ten grondslag lag. Het probleem is volgens hem dat er geen sluitende regelgeving is om de huidige impasse te doorbreken.


Nultolerantie

'Er is geen wettelijke basis voor nultolerantie van amfetaminen', stelt Voncken. 'Drugs zijn verboden, maar ze komen wel in ons rioolwater terecht en dus ook in het oppervlaktewater. De overheid moet in beweging komen om deskundigheid in te schakelen en keuzes te maken.'


Ook de BoerBurgerBeweging in Friesland wil dat de provincie snel met een oplossing komt. De partij vraagt het provinciebestuur bedrijven te hulp te schieten en de regels aan te passen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer