PAS-melders mogen vijf jaar langer verzoek doen voor schadevergoeding

PAS-melders kunnen sowieso tot 1 juni 2029 een verzoek doen voor het vergoeden van schade waar de staat voor aansprakelijk is. Demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof heeft de termijn hiervoor verlengd.

PAS%2Dmelders+mogen+vijf+jaar+langer+verzoek+doen+voor+schadevergoeding
© Twan Wiermans

In principe zou de termijn waarin PAS-melders een verzoek tot schadevergoeding kunnen indienen, op 30 mei aflopen. Immers, op die datum is het vijf jaar geleden sinds de PAS-uitspraak van de Raad van State.

Op grond van het Burgerlijk Wetboek geldt een verjaringstermijn van vijf jaar sinds een gedupeerde bekend is geworden met de schade en een aansprakelijke kan aanwijzen. De boeren die buiten hun schuld om zonder vergunning zitten, zouden dus in principe vanaf 30 mei geen gebruik meer kunnen maken van een beroep op schadevergoeding.


Niet redelijk

'Gelet op de specifieke omstandigheden van deze ondernemers acht ik een verjaringsverweer niet redelijk. Ik heb daarom besloten om in ieder geval beroep op verjaring uit te stellen tot 1 juni 2029. Daarmee geef ik PAS-melders de mogelijkheid weloverwogen een verzoek in te dienen bij de schadecommissie', schrijft Van der Wal in een brief aan de Tweede Kamer.

Hierdoor blijft de mogelijkheid tot een schadevergoeding onderdeel van de aanpak voor PAS-melders, stelt de minister. 'Ook wil ik via deze weg voorkomen dat PAS-melders zelf moeite moeten doen om de verjaring te stuiten.' Vanaf 1 juni 2029 kan de verjaring alsnog door de Staat worden ingeroepen. Van der Wal besluit haar brief met de opmerking dat ze hoopt dat het veel PAS-melders lukt om samen met de overheid een andere oplossing te vinden dan een schadevergoeding.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    20° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
  • Zondag
    23° / 10°
    20 %
Meer weer