Vernieuwde Friese ganzenaanpak wordt 1,1 miljoen euro duurder

De extra kosten van de nieuwe ganzenaanpak van provincie Fryslân bedragen 1,1 miljoen euro per jaar ten opzichte van het huidige beleid. Dat blijkt uit de presentatie van het plan Gans in Balans.

Vernieuwde+Friese+ganzenaanpak+wordt+1%2C1+miljoen+euro+duurder
© DIRK HOL

Het nieuwe plan maakt volgens Gedeputeerde Staten (GS) een meer regiospecifieke aanpak mogelijk. Gebiedspartijen krijgen de ruimte om zelf de regie te nemen. Op die manier moet de schade aan grasland verminderen en tegelijk de inzet groter worden om weidevogels en ganzen beter te beschermen. Via een ganzencoördinator per gebied en ruimte voor pilots moet dat gebiedsbeleid vorm krijgen, stellen GS voor aan Provinciale Staten.

Nieuw binnen Gans in Balans is dat er ook in oktober een foerageergebied komt waar boeren op aanvraag een tegemoetkoming in schade kunnen krijgen. De vraatschade door trekganzen, zoals de brand- en kolgans, en hun aantallen zijn de laatste jaren vrij stabiel. Maar de vraatschade door de jaarrond aanwezige ganzen, met name de grauwe gans, neemt juist toe. Ten opzichte van het huidige beleid wordt die ganzenschade daarom steviger aangepakt, geeft het provinciebestuur aan.

Overigens blijven ook de vergoedingskosten voor ganzenschade in Friesland nog oplopen. De grasschade steeg tussen 2018 en 2023 van 8,5 miljoen euro naar 12,6 miljoen euro. Een deel van de stijging komt voort uit de hogere prijzen voor vervangend voer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer