Friesland weerspreekt ganzenonderzoek: verjagen is niet duurder

Brandganzen verjagen is niet duurder dan ze op landbouwgrond laten zitten. Provincie Friesland zegt in reactie op een onderzoek van de universiteiten van Utrecht en Wageningen dat de meeste schade die ganzen aanrichten in foerageergebieden is.

Friesland+weerspreekt+ganzenonderzoek%3A+verjagen+is+niet+duurder
© Johan Wissink

Dat zijn graslanden waar ganzen niet worden verjaagd. Het is volgens de provincie beleid om de ganzen nog wel van landbouwgrond te verjagen. Dat kost bijna niets, zegt een woordvoerder van de provincie. In het onderzoek wordt elke verjaagactie geraamd op 10 euro.

De onderzoekers stelden woensdag dat het verjagen meer geld kost dan de brandganzen laten zitten, omdat de vogels meer energie verbruiken en dan op een andere plek nog meer eten. Maar de provincie stelt dat 66 procent van de schade al in foerageergebieden is, waar ganzen niet mogen worden weggejaagd. Daardoor is er geen sprake van 'massale verjaagacties', aldus een provinciewoordvoerder.


Nieuw beleid

Friesland is op dit moment bezig met het vaststellen van nieuw ganzenbeleid. Dit onderzoek wordt daar ook in meegenomen, aldus de woordvoerder. In het nieuwe beleid wil de provincie dat er gericht en kleinschalig ganzen kunnen worden weggejaagd.


Brandganzen zijn beschermde vogels in Nederland. In Friesland overwintert de grootste populatie van Nederland, met ongeveer een half miljoen ganzen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer